Hoppa till innehåll

För att du ska kunna handla med Bitcoin måste du ha en Bitcoin plånbok. Det inkluderar även din helt unika Bitcoinadress. Det är den du uppger när du vill att andra ska skicka kryptovaluta till dig. Du har också en privat adress som bara du har tillgång till. Den bör du aldrig dela med dig av till någon annan. Om du tappar bort den är det ingen som har tillgång till din plånbok. Därför måste du vara väldigt noga med vart du förvarar den. 

Säkert och tryggt med en Bitcoin plånbok

Någonting som är väldigt viktigt för många när de ska handla kryptovaluta är att det är tryggt och säkert. Därför är det bra att läsa på om vilken Bitcoin plånbok som är bäst innan du bestämmer dig. Det finns väldigt många alternativ på marknaden men det är några som är bättre än andra. Du ska också komma ihåg att det är inte någon fysisk plånbok det handlar om utan att det fungerar mer som ett bankkonto. 

Det viktiga är att du håller ordning på ditt lösenord. Det är en unik fras som du bör ha nedskriven någonstans. Du kommer med största sannolikhet inte kunna hålla reda på den i huvudet. Du har som vi nämnde tidigare ingen möjlighet att återställa lösenordet utan det är det enda du får. 

Möjligheten att välja till extra tillbehör

Om du inte tycker att enbart ett lösenord känns tryggt nog finns det tillval som du kan göra. Du kan välja till en extra hårdvara som kan liknas vid en bankdosa. Den fungerar med USB och kan vara värd att investera i. Det gäller särskilt om du funderar på att investera väldigt mycket i Bitcoin. Du vill inte hamna i en situation där du har tappat bort din lösenord och inte kommer åt dina investeringar. 

Ha alltid tillgång till din Bitcoin plånbok

Det ska vara enkelt att ha tillgång till dina Bitcoins. Därför kan du ladda ner din plånbok till din mobil. Du kan räkna med att det finns en app att ladda ner oavsett vem du väljer att öppna din plånbok hos. Då kan du alltid köpa eller sälja dina Bitcoins oavsett vart du befinner dig. Det är även enklare att använda dem på ett café eller i en butik. 

Just nu är det väldigt få om ens någon butik som accepterar Bitcoins i Sverige. Det har inte riktigt slagit igenom här som det har i några andra länder. Om du däremot är utomlands kan det vara aktuellt att betala med din Bitcoin plånbok. Då kan det också vara skönt att ha en app på mobilen. 

Några olika plånböcker att välja bland

Som du säkerligen förstått kan du alltså välja bland flera plånböcker. I huvudsak så finns det två olika typer av plånböcker. Det finns något som liknas vid “hårdvaru-plånböcker” och virtuella plånböcker. Om det är en lokal plånbok förvaras den som en fil på din dator. Då är det väldigt viktigt att gör en backup så du fortfarande har dina filer även om din dator kraschar. En populär sådan plånbok är Armory. 

Det andra är så kallade e-plånböcker och här är det någon annan som står för säkerheten. Dessa är betydligt vanligare. Här är Coinbase ett av de absolut vanligaste alternativen. Det tar bara några få sekunder att skapa ett konto och börja köpa Bitcoins. Sedan har du tillgång till ditt konto och kan logga in när du vill. 

Läs på om olika alternativ

Egentligen finns det inga rätt och fel när det kommer till Bitcoin plånbok utan du får läsa på och välja det du tycker funkar bäst. Det finns inte heller något som hindrar dig från att flera plånböcker. Dock är det lite opraktiskt och de flesta väljer att samla allt på ett ställe. Du kan normalt inte sätta in i svenska kronor utan dina pengar omvandlas i en annan valuta innan du kan köpa Bitcoin. Det kanske kommer till att ändras om Bitcoin blir vanligare i Sverige. 

Vanliga frågor och svar om Bitcoin plånbok

Hur öppnar jag en Bitcoin plånbok?

Du väljer det alternativ som känns bäst, exempelvis Coinbase och öppnar ett konto hos dem. De kommer sedan att ge dig din helt unika Bitcoinadress.

Kan jag öppna en svensk Bitcoin plånbok?

I nuläget finns det inga svenska Bitcoin plånböcker. Det beror förmodligen på att det ännu inte har slagit igenom här. 

Är det tryggt att öppna en plånbok?

Ja, så länge du vänder dig till en seriös aktör. Det är därför det är så viktigt att läsa på om de olika alternativen innan du väljer vilken du ska registrera dig hos.