Hoppa till innehåll

Bitcoin kurs

Bitcoin är inte bara den populäraste valutan, det är också originalet. Är du intresserad av kryptovalutor är det därför alltid bra att hålla koll på aktuell Bitcoin kurs. I skrivande stund så ligger det aktuella priset på 239 SEK. Det kan dock ändra sig väldigt fort. Du kanske har läst artiklar i pressen om att Bitcoin når nya höjder eller att det går igenom en krasch. Det är väldigt vanligt att det händer.

Bitcoin

Den första av alla kryptovalutor

En rolig kuriosa gällande Bitcoin är att man faktiskt inte vet vem som ligger bakom det. Mannen som skapade det gjorde det under pseudonym och har ännu inte gett sig till känna. Det är ett faktum även fast valutan lanserades 2008. Bitcoin var den första av sitt slag och öppnade en helt ny värld av möjligheter. Helt plötsligt fanns det en valuta som storbankerna inte kunde påverka. Det är också en av anledningarna till att Bitcoin har blivit så stort. 

Om man nämner begreppet kryptovaluta så tänker de flesta på Bitcoin. Dock finns det fortfarande en viss skepsis bland Bitcoin och andra valutor. Kanske beror det på att det fortfarande inte är ett accepterat betalningsmedel överallt? Det är också något som påverkar Bitcoin kursen. Men hur bestäms egentligen priset för kursen? Det beror främst på utbud och efterfrågan.

Så har Bitcoin priset sett ut historiskt sätt

Priset för Bitcoin har verkligen gått upp och ner under de senaste åren. Det är en valuta som är otroligt volatil med djupa dalar och höga toppar. Om du ska handla kryptovaluta får du alltså vara beredd på detta. Valutan kan svänga hela 20% eller mer från en dag till en annan. 

Även om Bitcoin lanserades 2008 dröjde det till 2010 innan den första riktiga transaktionen skedde. Då valde någon att betala två stycken pizzor med just Bitcoin. Under 2011 så gick värdet över 10 dollar för första gången. Det var dock 2013 som man nådde den första riktiga milstolpen. Först gick värdet över 100 dollar och innan året var slut hade man nått 1000-dollarsgränsen.

bitcoin kurs

2017 är ett väldigt speciellt år för Bitcoin kurs

De tre kommande åren var priset väldigt fluktuerande för Bitcoin innan någonting väldigt speciellt hände 2017. I december 2017 nådde de nämligen en toppnotering på hela 20 000 dollar. Det var något som blev väldigt uppmärksammat i media och runt om i världen. Alltså var det en ökning på hela 1900% från början av året. När det skedde var det många som blev med medvetna om Bitcoin och började handla kryptovaluta som aldrig förr. 

Denna uppgång väckte inte bara intresse för gemene man utan även upp till regeringsnivå. Detta pris var inte heller något som höll i sig en längre tid utan det följdes upp av en krasch. Bara någon månad senare var priset nere på hälften. Det är väldigt vanligt att en stor topp följs av en krasch. 

2018 och 2019 var två långsamma år

De nästföljande åren hände det inte så mycket gällande Bitcoin kurs. Det gick väldigt långsamt och man var faktiskt nere på 3000 dollar vilket var en riktigt bottennotering. Sedan väntade det svåra pandemiåret 2020 som påverkade ekonomin för alla på börsen.

Ett intressant år - 2020 bjöd på flera spänningar

I mars 2020 skedde en stor krasch för hela kryptomarknaden som en reaktion på att många länder i hela världen stängde ner. Det kom att bli känt för svarta torsdagen. Bitcoin tappade ungefär 40% av sitt värde på ett fåtal timmar. De behövde dock inte oroa sig för det följdes av den största uppgången någonsin. Det slutade på en rekordnivå på 61 788 dollar. Då blev det återigen stort intresse för Bitcoin och hur man kan använda deras valuta på olika sätt.

Bitcoin kryptovaluta

Så kan du analysera prishistoriken för Bitcoin kursen

Det finns väldigt många olika tekniker du kan nyttja om du vill analysera nuvarande Bitcoin kurs. Man brukar skilja på teknisk analys och fundamental analys. Båda har sina för- och nackdelar i att förutspå hur det kommer gå för börsen och Bitcoin under den närmaste perioden. Kom ihåg att ingen kan säga till 100% hur marknaden kommer se ut. Därför är det viktigt att inte köpa Bitcoins för pengar som du inte har råd att undvara. 

Generellt sett så brukar kryptobörsen påverkas beroende på vad som händer i världen. Under en högkonjunktur är det större intresse för investeringar och Bitcoin blir mer accepterat. När det är lågkonjuktur tenderar människor att vara mer försiktiga med sina pengar.

Det är flera faktorer som påverkar priset

Det är många faktorer som påverkar hur kursen för Bitcoin rör sig. Till exempel så ökade Bitcoin under perioden 2020 när många länder stängde ner på grund av corona. Den stora anledningen var förmodligen att människor ville ha en alternativ valuta och inte förlita sig på banker och regeringar. 

Faktum är att det är en av anledningarna till att Bitcoin har gått så bra från första början. Många har kanske inte alltid förtroende för storbankerna och vill ha ett alternativ. Bitcoin styrs alltså bara av de som äger valutan och påverkas inte av några regeringar. Det är också därför många regeringar inte vet hur de ska förhålla sig till kryptovalutor. I Sverige är det dock inte en fråga som varit så mycket på agendan. Det kanske blir så i framtiden om Bitcoin fortsätter att växa och bli en vanligare valuta.

Vanliga frågor och svar om Bitcoin kurs

Det bestäms regelbundet genom att man kollar på tillgång och efterfrågan. Ju fler som köper Bitcoin desto mer kommer priset att gå upp.

Du kan köpa det genom att öppna en kryptowallet hos Coinbase eller någon annan större sajt. Det går även köpa det i form av certifikat hos en aktiemäklare. Några av de vanligaste alternativen här är Nordnet och Avanza.

Det är det ingen som kan säga med 100% säkerhet. Dock är det många som förutspår att kryptovalutor kommer ta en större plats i världsekonomin. Där spelar Bitcoin en stor roll eftersom det är en största kryptovalutan.