Hoppa till innehåll

Ethereum kurs

Ethereum räknas som en av de största kryptovalutorna utöver Bitcoin. Dagens Ethereum kurs ger ett pris på 16.652 men det kan ändra sig väldigt snabbt. Ethereum har dessutom en andraplats på marknadsrankingen så det är alltid många som är intresserade av att köpa in sig i valutan. Det högsta priset som någonsin noterats ligger på 43.992 så just nu är det långt ifrån den högsta toppen.

Ethereum kurs

En liten introduktion till Ethereum

Denna valuta gjorde entré på marknaden 2014 och växte snabbt till en av de största. Ethereum skiljer sig dock på många sätt från Bitcoin som är den största valutan. Det fungerar fortfarande som en digital valuta men är uppbyggd på ett helt annat sätt. Man använder sig nämligen av en teknik som heter smarta kontrakt. Det är något som krävs för att man ska kunna handla med valutan på ett säkert sätt.

Så ser prishistoriken ut för Ethereum kursen

När Ethereum introducerades på marknaden 2014 gick de in med en första introduktionsemission på 2,2 miljarder dollar. Priset växlade väldigt mycket de första åren och var nere på under 0,50 öre. I slutet av 2015 var man dock uppe på ett pris nära 1 dollar. 

Under 2016 hade man en otrolig framgång och ökade med hela 1500% de första månaderna. Då var värdet på Ethereum kurs 15 dollar. Den absoluta toppen kom i maj och värdet låg då på 21 dollar. Strax efter det följde en stor krasch och priset halkade ner till åtta dollar. Därför är det inte alltid så smart att hålla fast vid sin valuta allt för länge. Det är något som är värt att tänka på om du ska handla kryptovaluta inom den närmaste framtiden. 

Så var åren 2017 och framåt

Ethereum fick en ganska långsam start på 2017 men klättrade sedan tillbaka till ett värde på 15 dollar i mars. Sedan skedde det väldigt stora steg. Man nådde först en gräns på 100 dollar vilket följdes av 200 dollar. I juni låg man på 415 dollar och i slutet av året låg man på hela 750 dollar. Det var alltså en prisökning på 9400% från början av året. Här började man verkligen se att Ethereum skulle bli en kraft att räkna med inom krypto. 

Det slutade inte här utan valutan fortsatte uppåt under 2018. Då nådde man ännu en ny topp på 1500 dollar i januari. Dock var resten av året inte lika positivt gällande Ethereum kurs. De dalade precis som alla andra kryptovalutor och hamnade slutligen på ett värde av 130 dollar.

Ethereum

2019 sker en liten återhämtning

Valutan återhämtade sig lite under 2019 och steg i juni till ett värde över 380 dollar. Dock kunde man inte bibehålla den positiva trenden utan dalade igen under slutet av året. Ethereum påverkades dock inte nämnvärt av alla nedstängningar under 2020. I slutet av året var valutan nämligen värd 740 dollar vilket är ett riktigt bra värde. Det betydde att de hade gjort en vinst på 475% under 2020. 

Tillväxten fortsatte även under 2021 när Ethereum kursen nådde sitt högsta värde någonsin. Den var då värd hela 2238 dollar vilket är ett rekord. Nu är det frågan om valutan kommer fortsätta att stiga eller om den har nått toppen.

Så kan du analysera priset

Det finns många proffs om regelbundet analyserar en nuvarande Ethereum kurs för att försöka förutspå framtiden. Än så länge följer den ett tydligt mönster. Kursen har perioder av stora höjningar som sedan resulterar i en större krasch. Det är alltså både framsteg och bakslag när det kommer till denna valutan. 

Något som alltid påverkar priset är stora förändringar som sker. Under 2016 lanserade man Homestead vilket är en andra version av plattform. Det var något som i högsta grad påverkade priset och höjningen. Kort därefter drabbades man av en hackerskandal vilket gjorde att priset sjönk igen. 

Flera positiva händelser har påverkat kursen

En anledning till att Ethereum kursen kunde gå så bra under 2020 och 2021 trots den pågående pandemin är att något som kallades DeFi-sektorn exploderade. Det gjorde att många återigen fick upp ögonen för den typen av blockkedjor. Det dök upp en rad olika projekt och tjänster som alla var baserade på just Ethereum. Med det i åtanke är det inte så konstigt att priset sköt i höjd och nådde sin rekordnivå 2021. 

Ethereum var dock inte helt opåverkade av coronapandemin. De hade också en dipp just i mars 2020 när i princip alla länder stängde ner samtidigt. Dock kunde de ta igen detta tapp eftersom de hade ett så framgångsrikt år i övrigt. Det var den största kraschen på aktiemarknaden sedan den stora börskraschen 1987.

Ethereum  kryptovaluta

Ethereum jobbar på flera uppgraderingar

Även om Ethereum är en av de största kryptovalutorna på marknaden är de inte nöjda. De jobbar ständigt på uppgraderingar för att bli ännu bättre. Det kommer en stor uppgradering som betyder att valutan går från proof-of-work till att vara proof-of-stake. Det innebär bland annat att det inte kommer vara lika höga transaktionsavgifter. 

Eftersom Ethereum är så framåt lockar de även till sig flera stora investerare. De skulle i så fall gå samma väg som Bitcoin. Eftersom Ethereum är den näst största kryptovalutan är det naturligt att så många riktar sin uppmärksamhet dit. Nu är det bara att vänta och se vad som kommer hända i framtiden.

Vanliga frågor och svar om Ethereum kurs

Det bestäms av utbud och efterfrågan på börsen. Om fler köper än säljer kommer priset att stiga. När motsatsen sker sjunker priset.

Det är ingen som vet även om det är många som försöker förutspå det. Det är många faktorer som spelar roll inklusive vad som pågår i världen.

Eftersom Ethereum är den näst största valutan kan du i princip köpa den överallt där du kan köpa kryptovalutor. Om du inte vill äga valutan direkt kan du även köpa certifikat hos en aktiemäklare. Du kan till exempel vända dig till Avanza vilket är det populäraste alternativet.