Hoppa till innehåll

Köpa Cardano

Cardano har förkortning ADA och har snabbt seglat upp till en stor favorit bland många som är intresserade av krypto. Det finns många olika sätt du kan köpa Cardano. Du kan antingen köpa certifikat eller handla mynt. Det finns egentligen inga rätt och fel här utan du får hitta det alternativ som du tycker känns bäst. Vi guidar dig genom de båda alternativen och ger dig en grundlig genomgång av Cardano.

köpa Cardano

En introduktion till Cardano

Detta är en blockkedja som sticker ut i mängden eftersom grundarna är väldigt ambitiösa. De ville nämligen skapa lösningen på ett problem som kryptobranschen haft länge. Det är att det drar väldigt mycket energi när man ska skapa blockkedjor. Därför kom skaparna bakom Cardano på ett helt nytt sätt att göra nya blockkedjor som är betydligt bättre för klimatet. 

Cardano kom igång genom crowdfounding mellan åren 2015-2017. Då var marknadsföringen främst riktad mot Japan och det är där som kryptovalutan är populärast. Dock är det allt fler i resten av världen som får upp ögonen för valutan och alla dess fördelar.

Så kan du köpa Cardano

Det är väldigt enkelt att börja köpa Cardano. Nedan följer en liten steg-för-steg guide om hur du enklast går tillväga. 

 1. Välj en bra handelsplattform som erbjuder den betalningsmetod du vill använda
 2. Registrera ett konto och verifiera dig enligt instruktionerna
 3. Sätt in pengar med en av de betalningsmetoder som erbjuds
 4. Köp ADA med SEK eller EUR
 5. Förvara dina mynt på ett säkert ställe tills du vill sälja dem igen

Ska jag välja en kryptobörs eller kryptomäklare?

Om du vill köpa Cardano finns det två alternativ. Du kan antingen vända dig till en certifierad aktiehandlare som Avanza eller köpa rena mynt hos en kryptobörs. Att handla certifikat kallas även för CDF-handel. 

Fördelar med CFD-handel

 • Väldigt lätt att komma igång
 • Säkert att köpa och sälja
 • Det går att köpa med hävstång
 • Du behöver inte öppna en kryptoplånbok

Nackdelar med CDF-handel

 • Du äger inte valutan direkt
Cardano hard wallet

Så köper du Cardano med certifikat

Låt oss börja med att titta på hur du kan köpa Cardano via ett certifikat. Då är det första steget att välja en bra CDF-plattform. Ett av de kändaste alternativen är eToro. Där kan du inte bara köpa Cardano utan också handla kryptovaluta som Bitcoin och Litecoin. Du kan alltså bygga upp en gedigen samling om du skulle vilja. 

EToro är dessutom en multiplattform som erbjuder allt från aktier till råvaror. Det är perfekt om du vill samla allt på ett och samma ställe. Plattformen är dessutom enkel att använda även om du är nybörjare på allt som handlar om kryptovalutor.

Så kan du köpa Cardano som mynt

Det går även att köpa digitala ADA-mynt som du själv äger och förvaltar. Det finns även för- och nackdelar med denna typ av handel. 

Fördelar med ADA-mynt

 • Du står som ensam ägare för dina mynt
 • Det går att göra globala transaktioner
 • Du får en större teknisk förståelse för kryptobranschen

Nackdelar med ADA-mynt

 • Du måste själv stå för säkerheten
ADA

Börja handla via en kryptobörs

Om du vill handla via en kryptobörs finns det flera bra alternativ och ett av dem är Binance. Det kräver dock vissa tekniska kunskaper och möjligheten att förvara din valuta på ett säkert sätt. Skulle du tappa bort lösenordet till din wallet finns det ingen möjlighet att komma åt valutan. Du kan låta din valuta ligga på en kryptobörs men då finns risken att de går förlorade om det sker något med säkerheten.

Cardano riktar sig till flera olika målgrupper

Cardano är uppbyggt i flera olika delar som är baserade i Schweiz och Hong Kong. De har även en avdelning som letar upp företag som är villiga att arbeta med Cardano. De riktar sig inte bara till privatpersoner utan även stora företag samt stater. Teamet består av flera duktiga utvecklare som har lång erfarenhet av kryptovaluta. 

Några av de viktigaste funktionerna

Något som får Cardano att sticka ut är att de satsar på en hållbar utveckling. Det finns många kryptovalutor som inte har kunnat utvecklats för att de inte har de ekonomiska förutsättningarna. Så är det inte med Cardano. De låter flera utvecklare skicka in ideér om hur man ska utvecklas. Sedan kan vissa av dessa idéerna få finansiering. Det är något som har visat sig vara väldigt lyckat. 

Det ska vara möjligt att göra flera transaktioner

För att göra en transaktion måste du ha bandbredd. Gör du flera transaktioner ställs det högre krav på bandbredden av förklarliga skäl. Därför är det många blocktransaktioner som har svårt att hantera stora överföringar. Det är också något som Cardano har tagit höjd för. Det är dessutom en blockkedja som kan byta information med andra kryptovalutor. Alltså finns det ytterligare en anledning till att köpa Cardano över några andra valutor.

Så kan du förvara dina ADA-mynt

När du väl har köpt dina ADA-mynt är det viktigt att du förvarar dem på ett bra och säkert ställe. Det är helt och hållet ditt eget ansvar att hålla koll på dina privata nycklar. Annars finns det inget sätt att återställa dina mynt. Du kan inte lita helt och håller på din handelsplattform eftersom många av dem har blivit utsatta för diverse hackerattacker. Därför bör du alltid hålla dina nycklar krypterade. Ett alternativ är att välja en hardware wallet. Det är bäst om du planerar att köpa större summor av ADA.

Vanliga frågor och svar om att köpa Cardano

Det beror på vad kursen står i. Det finns alltså inget fast pris utan det varierar från dag till dag.

Det finns två olika sätt. Antingen kan du köpa via certifikat eller köpa mynten direkt. Mycket handlar om hur stor risk du är villig att ta.

I nuläget är det ingen som vet men det finns stor potential. Det beror bland annat på att de har kommit på ett mycket energisnålare sätt att göra blockkedjor.

Det beror på vilken plattform du använder. Normalt så betalar du i USD eller EUR.