Hoppa till innehåll

Vad är Ripple

Allt du behöver veta om kryptovalutan Ripple

Att handla med kryptovalutor har snabbt blivit ett uppmärksammat fenomen och många sitter idag och sörjer att man inte var tidigt ute och investerade i Bitcoin. Kryptovalutor är dock så mycket mer än bara Bitcoin och du ska inte vara ledsen för att det tåget nu har gått. Istället ska du fokusera på nästa stora grej om du vill handla kryptovaluta. Det finns nämligen många fler elektroniska, decentraliserade valutor att välja mellan om du är intresserad. Efter Bitcoin har även Ethereum nått ett stort värde, och näst i kön står den valuta som kallas Ripple. Här ska vi berätta allt och lite till om vad som är grejen med just Ripple.

Framtiden för krypto

En teknologi för trading

Precis som med många andra kryptovalutor är Ripple inte bara ett mynt, utan snarare ett nätverk. Du har säkert hört talas om hur Ethereum fungerar där alla kan programmera sin egen digitala valuta, och Ripple är ett liknande forum där fokus är på medlemmarna. Ripple skiljer sig dock på flera punkter från både Bitcoin och Ethereum.

Ripple är en plattform för finansiella transaktioner men har också en digital valuta, som går under namnet Ripple XRP. Valutan lanserades 2012 men har funnits i en uppbyggnadsfas sedan 2005, så egentligen har valutan nästan lika många år på nacken som Bitcoin. Plattformen hanterar inte bara elektroniska valutor och krypto, utan faktum är att man också kan göra internationella betalningar med vanliga, nationella valutor – utan bankernas påslag och avgifter. Det här är en av de stora skillnaderna mellan Ripple och andra nätverk av kryptovalutor. Samtidigt går överföringarna på ett par sekunder, vare sig du handlar med XRP, litecoin, Bitcoin, dollars eller Yen. Det är en energieffektiv plattform som till skillnad från Bitcoin och Ethereum är snabb och billig att driva. Detta har betydelse för alla som handlar med Ripple, eftersom kryptovalutor ofta bygger på konsensus från alla de som använder tjänsten.

Blockchains och decentraliserade kryptovalutor

För att handla kryptovaluta måste man ha en förståelse för vilka principer som ligger bakom de nätverk av digitala valutor som lanserats under senare år. Det handlar inte bara om att tjäna snabba pengar på nya uppfinningar, utan det ligger en uttalad och viktig filosofi bakom fenomenet. I kärnan kring kryptovalutor ligger nämligen idén om att ingen ska kunna kontrollera valutan och ingen ska kunna manipulera eller hindra någon från att hantera sina tillgångar på valfritt sätt. Att kryptovalutorna är decentraliserade är gemensamt för alla och gäller även för Ripple.

När det gäller Bitcoin och Ethereum så utvinns de digitala mynten enligt vissa regler, men detta är inget som Ripple gör. Som vi nämnt är det här en tjänst man kan utnyttja – helt utan att handla kryptovaluta. Ripple gör internationella transaktioner tillgängliga helt gratis genom en konsensusmekanik som alla användare drar nytta av. Medlemmarna kan genomföra transaktioner med en eller två mellanhänder, med olika valutor eller samma, baserat på tillit emellan personerna, samt det som kallas en blockchain. Den digitala tekniken bakom blockchains innebär att alla transaktioner genomförs synligt, medan användarna inte går att spåra, transaktioner går inte att manipulera och man kan inte ta bort något som sparats i en blockchain. Med andra ord, hundra procent transparens.

Vilken valuta ska jag börja med?

Hur det funkar att använda Ripple

Ripple kombinerar denna moderna teknik med gammal hederlig tillit. För att exemplifiera: Person A ska skicka pengar till person B, som bor i ett annat land. Person A ber person C att ta med pengarna när denne ändå ska skicka pengar eller åka dit själv. Person C tar med pengarna från person A och ger dem till person D, som befinner sig på en bättre plats för att lämna över pengarna till person B. Varje transaktion dem emellan är fristående, så när person C får pengarna från person A, ger denne samma summa tillbaka, innan man själv har mottagit slutsumman från person B eller D.

Samtidigt kan varje person välja att utkräva summan på förhand, direkt eller som en del av en större betalning vid ett senare tillfälle. Eftersom varje transaktion bara tar ett par sekunder – oavsett valuta och storlek på överföringen – ger det här helt andra möjligheter för både privatpersoner och företag.

Handla kryptovaluta från Ripple

Systemet med fria transaktioner för alla valutor, hundra procent transparens och blockchain-teknologin är det som gör Ripple till en unik plattform som passar många användare. Det finns ju dock fler anledningar till att man ska utforska Ripple lite närmare. Det finns också en kryptovaluta som är kopplad till nätverket som går under namnet XRP.

XRP är den sjunde mest värdefulla kryptovalutan på marknaden idag, och dess värde har stigit signifikant sedan den lanserades. Kryptovalutor är dock väldigt volatila av sin natur, och kanske mer känsliga för politiska och ekonomiska svängningar än traditionella valutor. Detta ska man alltid ha i åtanke när man börjar handla med digitala valutor. Det finns dock alltid bra investeringsmöjligheter om man är villig att ta lite chanser och inte blir nervös om valutan skakar lite. Ripple XRP befinner sig ändå på en spännande plats på marknaden där man erbjuder mer än många andra kryptovalutor som redan hunnit krascha sedan lanseringen.

XRP används också som en bro mellan andra valutor, och gör ingen skillnad på om man handlar med krypto eller standardvalutor. Du kan också använda nätverket för att skicka valutor som du inte ens äger, beroende på vad mottagaren vill ha för valuta i överföringen. Hela processen är mer komplex än så, men möjligheterna är många.

Handla kryptovaluta

Hur Ripple används i nuläget

I nuläget används Ripple främst av olika finansiella företag och flera banker har anslutit till plattformen i olika projekt. Betalsystemet används i första hand av dessa institutioner, men som privatperson kan du ha användning av Ripple genom att exempelvis spekulera i XRP. Tanken är också att utveckla nätverket allt eftersom. Med tanke på att Ripple gör många saker som Bitcoin och Ethereum inte gör finns här alla möjligheter för nätverket att växa och expandera för att bli en av de stora revolutionära tjänsterna på den decentraliserade finansmarknaden. Det kan vara värt att hålla ett öga på XRPs värde under det kommande året.