© Handlakryptovaluta.se 2024
Vad är Ethereum?
Allt du behöver veta om Ethereum
Kryptovalutor är idag inte längre någon nyhet på valutamarknaden, och de flesta svenskar har åtminstone hört talas om fenomenet. I första hand tänker man oftast på valutan Bitcoin, vars värde skjutit i höjden, fallit och ökat likt en bergochdalbana sedan den lanserades i mitten av 00-talet. Ether är den näst största kryptovalutan, som lanserades så sent som 2015 och som sedan dess också ökat i värde och uppnått en viss status på marknaden. Idag är det främst dessa två kryptovalutor som dominerar marknaden, även om det finns hundratals andra också. Om du inte själv börjat handla med någon av valutorna ännu är du kanske intresserad av att höra mer om vad som skiljer dem åt, och vad Etherum egentligen är. Här går vi igenom det grundläggande så du kan handla kryptovaluta med mer kunskap.
Ethereum sedan 2015
Bitcoin lanserades 2008, men det dröjde flera år innan ett bredare intresse började väckas för denna digitala valutaform. Idag är detta intresse ganska allmänt och steg för steg etableras en rad olika användningsområden. Det finns till och med helt vanliga butiker som accepterar Bitcoin som betalvaluta, framför allt på nätet. I spåren av Bitcoins framgångar följde alltså Ethereum, ganska bokstavligt.
Det var nämligen en rysk-amerikansk tonåring som först introducerade Ethereum för världen, och detta efter att han själv hade intresserat sig för kryptovalutor i många år. Vitalik Buterin, som han heter, drev Bitcoin Magazine i flera år, och tanken var nog att han skulle bidra till just Bitcoin med sina idéer kring kryptovalutans utveckling. Oenigheter uppstod dock, och i stället startade Buterin Ethereum tillsammans med några andra kollegor i branschen. Buterin brukar ihop med Joe Lubin som ligger bakom blockchainföretaget ConsenSys, betraktas som grundarna av det som idag kallas Ethereum. Då kommer vi till den stora frågan; vad är egentligen Ethereum?
En plattform – inte en valuta
Det är lätt att anta att Bitcoin och Ethereum är samma sak. Det är det inte. Ethereum är snarare en plattform än en kryptovaluta, även om den mest dominerande valutan på plattformen, Ether, främst är det som menas när man pratar om Ethereum. Faktum är att Ethereum är ett elektroniskt, programmerbart nätverk, öppet för alla som vill programmera. Nätverket är uppbyggt på Blockchainteknik, som låter ägarna av valutorna handla utan mellanhänder, och som dessutom gör det omöjligt att manipulera valutan. Bitcoin är också byggt på Blockchain. Utöver detta har dock Ethereum några fler funktioner. Här kan programmeraren skapa egna digitala valutor, men också decentraliserade appar, Dappar, samt upprätta vad som kallas Smarta kontrakt.
Andra skillnader mellan Bitcoin och Ethereum är att den förstnämnda valutan är färdigproducerad. Gränsen på 21 miljoner Bitcoins är nådd och nu kommer inga fler mynt att tillverkas. Ethereum har inga sådana spärrar utan man kan fortsätta utvinna ETH hur länge som helst. Spärren ligger dock i att det tar lång tid att processa ETH och därmed kommer valutan att vara någorlunda begränsad i tillväxt ändå.
De flesta digitala valutor har så kallade transaktionsavgifter vid alla överföringar som genomförs. I Bitcoin absorberas dessa avgifter av samtliga medlemmar i nätverket, medan det för Ethereum bara är de som är inblandade i transaktionen som betalar sina avgifter. Det finns såklart fördelar och nackdelar med båda sätten, men det är värt att fundera över skillnaden om du ska handla kryptovaluta i syfte att göra överföringar.
Så fungerar Blockchain
Det är viktigt att känna till de många begreppen som presenteras när man börjar läsa på om kryptovalutor. Vad är en blockchain till exempel? Som du hör av namnet består en Blockchain av en lång kedja av olika klossar. Dessa klossar innehåller information om transaktioner som genomförts med valutan och de är synliga för alla medlemmar i nätverket. En blockchain är som en slags digital bokföring som alla kan se och ha inflytande över. Medlemmarna i Ethereum kan ta beslut om utvecklingen och upprätthållandet av ”klosskedjan”, men också välja att avsluta den om något fiffel eller fusk skulle förekomma.
För Ethereum innebär Blockchain en total decentralisering av valutan och det finns inga utvalda personer som har inflytande över valutans utveckling. All eventuell styrning och utveckling måste ske med majoriteten av användarnas konsensus.
Handla kryptovaluta på Ethereum
Det du gör när du vill handla kryptovaluta på Ethereum är i själva verket att du då köper någon av de valutor som är programmerade på plattformen. Ether heter den valuta som företaget bakom plattformen själva lanserat, och den som i dagsläget är värd mest av Ethereums olika digitala valutor. Denna kan du köpa på olika växelplattformar som specialiserar sig på just kryptovalutor, och allt du behöver är en plånbok som är anpassad för just dessa digitala valutor. Du handlar alltså inte Ethereum utan i detta fall Ether.
dAppar och Smarta kontrakt
Det som får Ethereum att stå ut från konkurrenter på marknaden kretsar kring begreppen: dAppar och Smarta kontrakt. Detta är hela anledningen till att många är intresserade av just Ethereum.
dAppar är decentraliserade applikationer och program som man kan skapa själv och som körs på Blockchain-nätverk istället för på enskilda datorer. Även dAppar drivs av användarnas konsensus och man kan inte manipulera programvaran utan majoritetens samtycke. Dessa typer av decentraliserade applikationer kan användas inom en rad olika branscher, som gaming, finans, sociala medier och annat praktiskt i vardagen. Varför är det bra med dAppar? Återigen handlar mycket av filosofin bakom Ethereums uppfinningar i att kringgå enskilda personers inflytande över de många användarna av programvaran. Om ett program är programmerat som en dApp kan bara användarna själva påverka innehållet och utvecklingen.
Sist men inte minst har Ethereum också det som kallas Smarta kontrakt. Modern teknik baseras ofta på ordet ”smart” och då innebär det att enheten ofta kan kontrollera, analysera och utföra olika åtgärder på egen hand. Smarta kontrakt fungerar också på liknande sätt, där en transaktion kodas in i själva block-kedjan, som därmed utför transaktionen. Koden kontrollerar alltså själva överföringen, och samtidigt som alla transaktioner går att spåra, går de inte att ta tillbaka. De genomförs mellan anonyma parter, utan kontroll eller inblandning av något styrande organ.