Hoppa till innehåll

Vad är kryptovaluta?

Grundläggande om kryptovalutor

Kryptovaluta är en form av digital valuta som använder kryptografi för att säkra sina transaktioner och för att kontrollera skapandet av nya enheter. Kryptovalutan är decentraliserad, vilket innebär att den inte är föremål för kontroll från myndigheter eller finansinstitut. Bitcoin, den första och mest kända kryptovalutan, skapades 2009.

Är du intresserad av att handla kryptovaluta gör du det på decentraliserade börser. Kryptovaluta kan också användas för att köpa varor och tjänster online. Bitcoin, den mest kända kryptovalutan, accepteras av ett växande antal företag världen över som betalningsmedel.Att investera i kryptovalutor innebär att man tar en viss risk. Värdet på kryptovalutor kan stiga eller sjunka kraftigt under korta perioder.

Vad är kryptovalutor och hur fungerar det?

Hur handlar jag kryptovalutor?

Om du vill köpa kryptovaluta är det första steget att hitta en bra kryptobörs. Decentraliserade börser är det bästa sättet att handla med kryptovalutor, eftersom de erbjuder mer säkerhet och integritet än traditionella börser. Du kan hitta en lista över decentraliserade börser på på internet genom en snabb googling.

När du har hittat en bra decentraliserad börs måste du skapa ett konto och sätta in lite pengar. De flesta börser accepterar betalningar i Bitcoin eller Ethereum. När dina pengar är insatta kan du börja handla med kryptovalutor.

Hur skapas kryptovalutor?

Kryptovalutor skapas genom en process som kallas mining. Miners löser komplexa matematiska problem för att lägga till transaktioner till blockkedjan, en decentraliserad offentlig huvudbok. I gengäld för sitt arbete belönas gruvarbetarna med kryptovaluta.

Vad är en blockkedja eller blockchain?

En blockkedja, eller blockchain som det heter på engelska, är en decentraliserad offentlig huvudbok som registrerar alla transaktioner med kryptovalutor. En blockkedja består av block, som alla är tidsstämplade och innehåller uppgifter om transaktionen. Blocken läggs till i blockkedjan i en linjär, kronologisk ordning.

Varje block innehåller en kryptografisk hash av det föregående blocket samt en tidsstämpel och transaktionsuppgifter. Den kryptografiska hashen fungerar som en unik identifierare för varje block och bidrar till att säkerställa blockkedjans integritet.

Vilken valuta ska jag börja med?

Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash, Ripple det finns otaligt med olika kryptovalutor och vi listar nedan valutorna med högst marknadsvolym.

Bitcoin

Bitcoin

Den kryptovaluta med störst marknadsvolym är Bitcoin och är ett betalningssystem som först föreslogs av en anonym person eller grupp av personer under namnet Satoshi Nakamoto 2008. Bitcoin är unik eftersom det finns ett ändligt antal av dem: 21 miljoner. Bitcoins skapas som en belöning för ”mining”. De kan bytas mot andra valutor, produkter och tjänster. I februari 2015 accepterade över 100 000 handlare och leverantörer bitcoin som betalning

Bitcoin är decentraliserad. Den är inte föremål för kontroll av regeringar eller finansiella institutioner.

Ethereum

Ethereum är en decentraliserad plattform där smarta kontrakt körs: program som körs exakt som de är programmerade utan möjlighet till bedrägeri eller inblandning av tredje part.

Dessa applikationer körs på en specialbyggd blockkedja, en enormt kraftfull delad global infrastruktur som kan flytta värde runt och representera äganderätten till egendom. Detta gör det möjligt för utvecklare att skapa marknader, lagra register över skulder eller löften, flytta medel i enlighet med instruktioner som givits långt tillbaka i tiden (som ett testamente eller ett terminskontrakt) och många andra saker som ännu inte har uppfunnits, allt utan mellanhand eller motpartsrisk.

Projektet startades upp via en eterförsäljning i augusti 2014 av fans från hela världen. Det utvecklas av Ethereum Foundation, en schweizisk ideell organisation, med bidrag från stora hjärnor från hela världen.

Ethereum

Litecoin

Litecoin är en kryptovaluta som skapades i oktober 2011 av den tidigare Google-anställde Charles Lee. Litecoin liknar Bitcoin på många sätt, men den har en snabbare blockgenereringstakt och kan därmed bekräfta transaktioner mycket snabbare.

Litecoin har också en annan hashing-algoritm än Bitcoin, vilket gör den motståndskraftig mot ASIC-maskinvara för gruvdrift som är utformad för Bitcoin. Detta innebär att vem som helst med en dator kan bryta Litecoin, vilket är en av anledningarna till att den är så populär.

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash är en gaffel av Bitcoin som skapades i augusti 2017. Den största skillnaden mellan Bitcoin och Bitcoin Cash är blockstorleken. Medan Bitcoin har en blockstorlek på 1 MB har Bitcoin Cash en blockstorlek på 8 MB. Detta innebär att Bitcoin Cash kan bekräfta transaktioner mycket snabbare än Bitcoin.

Bitcoin Cash

Ripple

Ripple är en kryptovaluta som skapades 2012 av Ripple Labs, ett USA-baserat teknikföretag. Ripple skiljer sig från andra kryptovalutor eftersom den inte är baserad på en blockkedja. I stället använder den ett distribuerat huvudbokssystem som kallas Ripple Protocol Consensus Ledger (RPCA)

Den största fördelen med Ripple är att den kan användas för att göra mycket snabba internationella betalningar. Transaktioner på Ripple-nätverket kan bekräftas på bara 4 sekunder, vilket är mycket snabbare än andra kryptovalutor.

Det finns många olika kryptovalutor tillgängliga, men dessa är några av de mest populära. Du kan börja med någon av dessa valutor, men kom ihåg att göra din egen forskning innan du investerar i någon kryptovaluta.

Är kryptovalutor säkert?

Kryptovalutor är decentraliserade, vilket innebär i första hand att ingen centralbank begränsar valutamängden, något som i förlängningen innebär att de inte är föremål för kontroll från myndigheter eller finansinstitut. Detta gör dem till ett populärt val för transaktioner på nätet, eftersom de anses vara säkrare än traditionella (FIAT) valutor

Även om kryptovalutor blir alltmer populära finns det fortfarande en viss osäkerhet om deras säkerhet. Det har förekommit fall av kryptovalutastölder, där hackare har stulit kryptovalutor till ett värde av miljontals dollar. Dessutom är många människor osäkra på hur man förvarar kryptovalutor på ett säkert sätt.

Trots dessa risker är man allmänt överens om att kryptovalutor är ett säkrare alternativ än traditionella valutor när man gör transaktioner på nätet. Som med alla investeringar är det viktigt att göra sin egen forskning innan man investerar i kryptovalutor.

Framtiden för kryptovalutor

Det är svårt att förutse framtiden för kryptovalutor, men det finns vissa experter som tror att de kommer att bli mer allmänt använda i framtiden. Vissa länder har redan börjat acceptera kryptovalutor som betalningsmedel, och det är möjligt att fler företag också kommer att börja acceptera dem. Det är också möjligt att nya typer av kryptovalutor kommer att skapas. Vad framtiden än bjuder är det tydligt att kryptovalutor är här för att stanna.

Framtiden för krypto