Hoppa till innehåll

Dogecoin kurs

Dogecoin är en av de nyare kryptovalutorna på marknaderna. Det slog igenom på allvar under 2013 och är idag en av många alternativ. Funderar du på att köpa denna valuta är det viktigt att hålla koll på nuvarande Dogecoin kurs. Det är även bra att läsa prognoser och se vad som förutspås hända i framtiden.

Dogecoin kurs

Prisöversikt för Dogecoin kurs

Dogecoin har precis som alla kryptovalutor en väldigt volatil kurs som kan störtdyka från en dag till en annan. Den kan också skjuta i höjden vissa dagar. Det är något som är speciellt med kryptovalutor eftersom de inte regleras av några banker eller finansiella institut. I skrivande stund ligger Dogecoin kursen på 0.687 SEK. Det högsta priset som någonsin har noterats för valutan är 6.241 SEK. Det återstår att se om det går att komma upp i dessa summor igen eller inte. 

Så kan du köpa Dogecoin

Om du vill börja handla kryptovaluta och tycker att Dogecoin är ett intressant alternativ behöver du inte vara orolig. Det är nämligen väldigt enkelt att börja handla med dessa valutor. Allt du behöver göra är att skapa dig en kryptowallet och sätta in pengar. Priset är detsamma som kursen. Du ser alltså alltid exakt vad du betalar vid ett köp. Det tillkommer inte heller några extra avgifter just vid köpet.

Lite bakgrundsfakta om Dogecoin

Dogecoin går under förkortningen (DOGE) och lanserades för första gången 2013. Det var två mjukvaruutvecklare vid namn Jackson Palmer och Billy Markus som låg bakom detta. Deras mål var att skapa en valuta som kunde utmana de traditionella bankerna. Det är ett mål som de delar med andra kryptovalutor inklusive Bitcoin. 

Från början använde många Dogecoin som ett sätt att ge dricks på Twitter och forumet Reddit. Nu har det dock skett en utveckling och du kan använda valutan på flera andra sätt.

Dogecoin mynt

Prishistorik för Docecoin kursen

Om vi går tillbaka till början 2013 hade Dogecoin en ganska svajig start på börsen. De första dagarna fyrdubblades valutan för att sedan sjunka tillbaka till ursprungspriset. I mitten av januari 2014 så ökade priset 600% på bara några dagar bara för att krasha i början av februari. Det följdes upp av en riktig bottennotering i augusti 2014. Året bjöd alltså på dalar och uppgångar precis som man kan förvänta sig av en kryptovaluta. 

År 2015 började inget vidare. Det var främst prissänkningar det första halvåret. De återhämtade sig lite under sommaren men föll sedan tillbaka på hösten. Under januari 2016 var man dock på gång igen och såg en ökning. Det varade inte länge utan valutan dalade igen senare under året. 

Först i slutet av 2017 såg Dogecoin något som kunde liknas vid en stadig uppgång. Det var också första gången som marknadsvärdet för valutan steg till över 1 miljard amerikanska dollar. I slutändan ökade man med hela 800% i början av 2018. 

Så har de senaste åren sett ut

2019 hade en del toppar då Dogecoin kurs steg väldigt mycket. Det var speciellt april och juni som var riktigt bra månader. Det följdes upp av ett svajigt 2020 med flera krascher och höjningar. 2021 var det bästa året någonsin för Dogecoin och allt började redan i januari. Då steg valutan med hela 392% på mindre än 24 timmar. Kurvan fortsatte uppåt och priset exploderade under april månad. Under denna tiden fick valutan också ett marknadsvärde på över 50 miljarder dollar. Det betyder att de är rankade som den 5:e största valutan om man bara ser till värdet.

Det kan man utläsa av historiken

Det finns flera börstekniker du kan använda dig av om du vill analysera Dogecoin kursen. Då använder man ett antal olika indikatorer och studerar prisdiagram på samma gång. Det kan dock vara svårare att veta vad man ska göra med informationen när det kommer till kryptovalutor. Dogecoin hade till exempel en större prisökning 2014 än vad Bitcoin hade i början. 

Det gör även att göra en fundamental analys och då ser man på ekonomin och aktiviteterna i bolaget. Dock har detta inte sköts av Dogecoin sedan grundaren Jackson Palmer lämnade företaget. Alltså är det ingen information du kan förlita dig på om du ska börja handla med kryptovalutan. 

Följer resten av marknaden

Normalt så ökar efterfrågan på kryptovalutor under samma period. Om du studerar ökningarna av Dogecoin kan du se att försäljningen av Bitcoin steg under samma tidsperiod. De påverkas också av större händelser i världen. Den stora kraschen i mars 2020 skedde i samband med coronan och det faktum att flera länder stängde igen.

dogecoin guld

Sociala medier spelar stor roll

Dogecoin har också använt sig av lite otraditionella metoder. De gick viralt på tik tok och hade som mål att få upp värdet över 1 dollar per mynt. Det var en trend som många hoppade på. Valutan har också gynnats av att flera kändisar skrivit om den. Både Elon Musk och Snoop Dogg har nämnt valutan på sina Twitterkonton, något som bara har påverkat i positiv bemärkelse.

Flera andra faktorer spelar roll för Dogecoin kurs

Det är också flera andra faktorer som kan påverka priset på Dogecoin kursen. Det kan till exempel vara allmänhetens intresse för valutan, nya trender och hur den globala ekonomin ser ut i stort. Just nu finns det ingen övre gräns för hur högt värdet på valutan kan stiga. Om de fortsätter att skapa intresse i sociala medier kan de gå bra för dem i framtiden. Det är verkligen en valuta som blir intressant att följa.

Vanliga frågor och svar för Dogecoin kurs

Det finns flera sidor på nätet som redovisar börsen för samtliga kryptovalutor inklusive Dogecoin. Du kan till exempel hitta denna information hos Avanza.

Det högsta som kursen stått i någonsin är 0.687 SEK.

Du kan antingen öppna en kryptowallet och köpa den vägen eller köpa certifikat hos Avanza. Det bästa är att läsa på om de olika alternativen och se vilket som passar dig bäst. Det finns inga rätt och fel här då ingen kan förutspå den framtida kursen.