Hoppa till innehåll

Köpa Dogecoin

En kryptovaluta som baseras på Litecoin

Är du intresserad av att köpa Dogecoin? Kryptovalutan, som förkortas DOGE, är en valuta som baseras på Litecoin. Dogecoin införde 2013 och har en hund av rasen Shiba som symbol.

Hunden som symboliserar valutan har sitt ursprung in en så kallad meme och Dogecoin-investererarna har gjort sig kända för att vara inblandade i olika välgörenhetskampanjer.

Kryptovalutan skapades av Billy Markus som är en programmerare och för detta medarbetare hos storbolaget IBM.

Dogecoin mynt
HANDLA DOGE På PLATTFORM ELLER BÖRS

Hur kan man köpa Dogecoin i Sverige?

Dogecoin har blivit en av de mer hajpade cryptovalutorna och det är lagligt att handla med valutan i Sverige. Om du vill handla med DOGE bör du hålla reda på Dogecoin kurs.

Det finns flera certifierade kryptovalutabörser där du kan handla med Dogecoin. Några exempel på sådana kryptovalutabörser är eToro, Bitpanda och Kraken. Du kan även handla med kryptovalutor på traditionella plattformar som Avanza, då sker handeln via certifikat.

Många rekommenderar eToro som en enkel och lättförståelig plattform för kryptohandel, men det är en smaksak. När du väljer en aktör bör du välja en säker och licensierad sådan.

Handla Dogecoin steg för steg

Förfarandet med handel av Dogecoin brukar gå till med att du först registrerar dig på din valda handelsplattform och verifierar din identitet med antingen pass eller, i vissa fall, körkort.

Sedan välje dur hur mycket du vill handla för. Vanligen kan du välja att handla Dogecoin i Euro eller USD.

Att handla kryptovaluta är alltid förenat med en risk och svängningarna är stora. Dett är någon som du bör vara medveten om innan du börjar handla med Dogecoin.

Dogecoin mynt

Vad är Dogecoin?

Dogecoin är kanske främst känt som en meme som gått viral över nätet flera gånger om. Men det är också en kryptovaluta som har fått väldigt mycket uppmärksamhet. Det beror på att det är en kryptovaluta som är väldigt användarvänlig och enkel att förstå sig på. Den liknar många andra kryptovalutor på många sätt men har byggt upp ett väldigt gott rykte. Det beror bland annat på att miljadären Elon Musk har hyllat valutan ett flertal gånger. De säger själva att det är vänlig och rolig valuta, alltså ett lite mer avslappnat alternativ.

Mining och teknologi

Myntet Dogecoin doge är baserat på en valuta som heter Litecoin. Det använder sig alltså av en teknik som heter proof of work. Det betyder att de framställer valutan genom mining vilket är ett välkänt alternativ idag. Du får även belöning om du hjälper till med miningen. Dogecoin skapar ett nytt block varje minut.

Hur fungerar Dogecoin?

Dogecoin har till skillnad från många andra kryptovalutor inget maxtak på tillgångar och miningen kan ske på obestämd tid. Just nu är det mer än 130 miljarder mynt i omlopp. Det är betydligt fler än många andra konkurrenter. De främsta fördelarna är att det är en billig valuta som också är väldigt snabb. Dogecoin har kanske främst gjort sig kända för sina välgörenhetsprojekt. De har lyckats samla in stora pengar under kort tid.

Vad är Dogecoin?

Dogecoin är kanske främst känt som en meme som gått viral över nätet flera gånger om. Men det är också en kryptovaluta som har fått väldigt mycket uppmärksamhet. Det beror på att det är en kryptovaluta som är väldigt användarvänlig och enkel att förstå sig på. Den liknar många andra kryptovalutor på många sätt men har byggt upp ett väldigt gott rykte. Det beror bland annat på att miljadären Elon Musk har hyllat valutan ett flertal gånger. De säger själva att det är vänlig och rolig valuta, alltså ett lite mer avslappnat alternativ.

Mining och teknologi

Myntet Dogecoin doge är baserat på en valuta som heter Litecoin. Det använder sig alltså av en teknik som heter proof of work. Det betyder att de framställer valutan genom mining vilket är ett välkänt alternativ idag. Du får även belöning om du hjälper till med miningen. Dogecoin skapar ett nytt block varje minut.

Dogecoins historia

Denna valuta skapades år 2013 av två män vid namn Billy Markus och Jackson Palmer. Det var från början tänkt som ett skämt på sociala medier men blev senare något mycket större. Hunden som myntet föreställer är en Shiba Inu. Jackson Palmer bestämde sig efter ett tag för att lämna projektet då kan inte såg någon framtid. Idag är Dogecoin ett av de populäraste mynten på kryptomarknaden. Inte illa för något som började som ett skämt. Varje gång Teslagrundaren Elon Musk uppmärksammar myntet brukar priset skjuta i höjden.

Dogecoin – en meme

Det som gör Dogecoin väldigt unikt är att det inte är någon speciell teknik som ligger bakom dess storhet. Den är unik eftersom den främst marknadsförs via sociala medier. Hunden är en otroligt välkänd meme som du säkerligen har sett på nätet. Det gör att Dogecoin får väldigt mycket uppmärksamhet. Alla är dock inte positiva. Det finns också se som kritiserar valutan för att den inte riktigt har något användningsområde.

Vad har Dogecoin för användningsområde?

Du kan skapa ett konto på en handelsplattform och köpa och sälja Dogecoin precis som många andra kryptovalutor. Valutan kan även användas om du vill ge dricks på plattformar som Discord och Reddit. Om du vill köpa Dogecoin finns det flera ställen du kan vända dig till. Det finns dock aldrig någon garanti för att du kommer gå med vinst.

Var kan man köpa Dogecoin?

Det finns många ställen du kan vända dig till om du vill köpa doge. Det enklaste är att välja en handelsplats där du kan sätta in pengar direkt. Sedan väljer du bara Dogecoin bland kryptovalutorna och vilken summa du vill investera. Det är bra att jämföra olika handelsplatser för att se vem som har högst avgifter och liknande.

Vad ska man tänka på när man väljer en handelsplats för Dogecoin?

Det är viktigt att du väljer en trygg och säker handelsplats innan du köper Dogecoin. Du måste också välja en handelsplats som passar dina behov och preferenser. De flesta är helt gratis att registrera sig hos. Du måste även förvara dina valuta på ett säkert sätt. Du kan välja att ha en digital plånbok eller en hårdvaruplånbok. Det är viktigt att du aldrig ger någon annan tillgång till din personliga valuta. Tappar du bort din plånbok finns det inget sätt att återskapa den.

Bäst mäklare för Dogecoin-handel

Du kan välja mellan flera olika wallets när du kan köpa dogecoins. Många av dem går att ladda ner både till dator och telefon. Det är bäst att hålla sig till rekommenderade mäklare för att undvika att bli lurad. Här är några av de bästa mäklarna för att handla dogecoin.

Binance

Binance är faktiskt världens största plattform för kryptovalutor och Dogecoin är bara ett av många alternativ. Här kan du skapa ett konto på några minuter och sedan börja köpa dogecoin doge. En fördel är att de har väldigt låga avgifter. Det är en kinesisk plattform som grundades 2017 men som idag har sina servrar i Japan.

Coinbase

Coinbase är en välkänd mäklare som har ett väldigt gott rykte. Det är en otroligt användarvänlig plattform där du snabbt kan starta ett konto. Plattformen grundades 2012 och har idag miljontals användare över hela världen. Det brukar även vara den plattformen som rekommenderas om du är nybörjare. De har mycket hög säkerhet och har flera kryptovalutor att välja bland. Du kan inte bara köpa dogecoins utan flera andra kryptovalutor.

eToro

eToro grundades 2007 och är alltså den äldsta plattformen av dessa alternativ. Det är en plattform som rekommenderas om du vill göra kortsiktig handel. Det är en stabil aktör med hög säkerhet och stort utbud. Om du vill testa på plattformen kan du skapa ett demokonto innan du gör ett riktigt konto. De har också låga avgifter vilket är ett plus i kanten.

Köpa Dogecoin som CFD?

Om du vill köpa dogecoin utan att faktiskt äga valutan kan du köpa något som heter CFD kontrakt. Det finns flera plattformar där det går att köpa Dogecoin på kontrakt. Dessa kontrakt följer dessutom prisutvecklingen för Dogecoin. Du behöver bara välja vilka plattform du vill handla hos. Var uppmärksam på att de flesta plattformar kräver att du verifierar dig. Alltså måste du skicka in en kopia på ditt pass eller ID-kort.

CFD innebär hävstång och ökad risk

Att köpa CFD betyder att man spekulerar över vilken prisutveckling Dogecoin kommer ha i framtiden. Fördelen med CFD är att du kan tjäna pengar även om priset går ner. Du kan alltså välja om du tror att priset kommer gå upp eller ner. Du kan även köpa kontrakt med en så kallad hävstång. Då har du chansen att gå med större vinst även om du har en liten insats. Det finns aldrig några garantier för att du kommer gå med vinst när du köper CFD. Det gäller överlag när du köper doge.

Köpa Dogecoin på börsen?

Det är ännu inte möjligt att köpa Dogecoin på börsen hos aktiemäklare som Avanza och liknande. Du kan köpa andra kryptovalutor som exempelvis Bitcoin men inte Dogecoin. Det är förstås någonting som kan ändra sig i framtiden i takt med att Dogecoin växer sig större. Du kan alltid kolla in nyheterna och följa med i vad som händer gällande Dogecoin.

Varför ska man investera i Dogecoin?

Det finns många anledningar till att investera i Dogecoin. Först och främst är det en populär valuta som hela tiden skapar stora rubriker. Det är också något som påverkar priset. Det kan därför vara bra att investera i Doge innan det blir alltför populärt. Priset är fortfarande lågt i förhållande till andra kryptovalutor som Bitcoin och Etererum.

Dogecoin har också ett team av duktiga utvecklare i ryggen vilket är en stor trygghet. Det är något som spelar stor roll när en valuta ska växa. Utvecklarna Billy Markus och Jackson Palmer har lagt en stabil grund för framtiden.

Har Dogecoin hög volatilitet?

Dogecoin har faktiskt gjort sig känd som en valuta som har extremt hög volatilitet. Det betyder att priset kan skifta väldigt mycket från en dag till en annan. Du har alltså möjlighet till hög avkastning men också till hårda fall. Det är också något som är viktigt att vara medveten om när du ska handla Dogecoin.

Vad har bidragit till Dogecoins värdeökning?

Det är många faktorer som har bidragit till att Doge har kunnat bli så populär. Här kan man verkligen säga att sociala medier varit en stor faktor. Du kan läsa mer om de övervägande orsakerna till att Dogecoin blivit en kryptovaluta att räkna med.

Forum på nätet och sociala medier

Som vi nämnde i början av texten kan du använda Dogecoin som dricks på stora forum som Reddit. Loggan syns även flitigt i sociala medier som en meme. Man ska aldrig underskatta vilket genomslag en kryptovaluta kan få på nätet med rätt uppmärksamhet. Det är Dogecoin verkligen ett bevis på.

Nyheter som marknaden inte förväntar sig

Dogecoin har tagit sig till den absoluta toppen av kryptomarknaden mot alla odds. Det var alltså en nyhet som marknaden inte hade förväntat sig. Det ledde också till en prisökning som många inte kunde förutspå.

Nuvarande populäritet hos Dogecoin, och förändring

Så hur har det gått för Dogecoin det senaste året? Det är fortfarande populärt men ökar inte lika stadigt i pris länge. Idag kan du få lite över 100 doge coins för 10 kronor. Det är dock något som kan ändra sig väldigt snabbt. Därför är det väldigt viktigt att följa med i nyheter och prognoser för framtiden.

Elon Musks roll i Dogecoin

Miljardären och Teslagrundaden har länge varit en stark förespråkare av Dogecoin. Han har flera gånger delat tweets där han uppmanar sina följare att köpa Doge. Det anses vara en av anledningarna till att valutan har gått så starkt framåt. Även kändisar som Snoop Doog har talat positivt om Dogecoin. Det är dock inte alla som stämmer in i hyllningskören. Vissa anklagar Elon Musk för att spela ett pyramidspel som gynnar honom själv. Det har alltså bildats två läger som är för och emot Elon Musk.

Handla Dogecoin steg för steg

Om du vill börja handla Dogecoin är det väldigt enkelt. Du måste börja med att välja en plattform. Sedan är det bara att registrera sig och köra på.

 1. Skapa ett konto

Det första du måste göra är att skapa ett konto. Det brukar vara helt kostnadsfritt och går på några få minuter. Här får du vanligtvis svara på några frågor om dina ambitioner och fylla i din personliga information. Sedan kan du sätta in pengar med den betalningsmetod du föredrar.

 1. Välj Dogecoin

När du har pengar på kontot kan du välja Dogecoin bland alla de kryptovalutor som finns att köpa. Du väljer själv hur många mynt du vill köpa.

 1. Välj position på marknaden

Nu är det dags att välja en position på marknaden. Du öppnar alltså en position där din valuta kommer gå upp och ner. Sedan kan du följa den i realtid för att se hur det går för kursen.

 1. Välj auto stoploss och limit orders

Om du inte vill förlora mer än en viss summa kan du ställa in en auto stoploss. Då kommer positionen automatiskt att stängas när den går ner till en viss nivå. Du kan också ställa in att den ska säljas när den går upp till en viss nivå.

 1. Följ din positions utveckling och stänga

När du har öppnat en position är det viktigt att följa utvecklingen och stänga när du känner dig nöjd. Men om du ställer in en auto stoploss är det bra att också följa med i utvecklingen på egen hand.

Måste jag verifiera min identitet?

Ja, du måste vanligtvis verifiera din identitet i samband med att du registrerar dig på en ny plattform. Det är för du plattformen måste veta att du verkligen är den som du utger dig för att vara. Det behöver du normalt bara göra en gång i samband med din registrering.

Vad är skillnaden mellan Dogecoin och andra kryptovalutor?

En stor skillnad mellan Dogecoin och andra kryptovalutor är att Dogecoin först var menat som ett skämt. Därför är Dogecoin inte accepterat som en betalningsmetod på samma sätt som Bitcoin. Det går även att skapa oändligt med Dogecoins. De har ingen övre gräns vilket många andra kryptovalutor har.

Betalningsalternativ för Dogecoin

 • Visa card och master card

 • PayPal

 • Sepa

Fördelar med Dogecoin

 • Du kan köpa många mynt till ett lågt värde

 • Många kända profiler talar gott om valutan

 • Dogecoin har haft snabba framgångar

 • Den finns tillgänglig på flera plattformar

Nackdelar med Dogecoin

 • Dogecoin är beroende av Litecoin och har inget eget nätverk

 • Eftersom det finns obegränsat med Dogecoin kan det bidra till inflation och prisras

Hur fungerar en Dogecoin wallet?

Det finns många olika typer av plånböcker där du förvarar dina Dogecoins. Det är ditt eget ansvar att dessa förvaras på ett säkert sätt. Om du tappar bort inloggningen eller den fysiska plånboken finns det inget sätt att ersätta den.

Webbplånbok

Du kan komma åt en webbplånbok genom att använda dig av valfri webbläsare. Du kan vanligtvis installera dem som ett tillägg. Alltså är de väldigt enkla att komma åt. Ett bra exempel på en sådan plånbok är Metamask. De är dock känsliga för hackers eftersom det är en tredjepart som ansvarar för dem.

Mobilapp

Ett bra exempel på en mobil plånbok är Trust Wallet. Det är helt enkelt en mobilapp som du laddar ner och installerar på din mobil. Det betyder att du alltid har tillgång till dina Dogecoins även om du befinner dig på språng. Dock är även dessa plånböcker känsliga för attacker.

Hårdvaruplånbok

Ett alternativ till dessa plånböcker är en hårdvaruplånbok är en fysisk plånbok. Dessa behöver alltså inte internet för att fungera. Det betyder att de är säkrare. Många som sparar mycket och långsiktigt väljer denna typ av plånbok. Det viktiga är att du har en säker plats att förvara denna typ av plånbok på. Du måste alltså tänka över noga vad du förvarar den. Du bör inte heller berätta för någon vart du förvarar din hårdvaruplånbok om du inte litar på den personen till 100 %.

Vad är en Kryptorobot?

En kryptorobot är precis vad det låter som. En robot som gör investeringar åt dig. Den är baserat på olika algoritmer och analyserar olika marknadstrender och prognoser. Det är alltså ett bra val för dig som inte har tid att följa utvecklingen på egen hand. Roboten kopplar upp sig mot olika marknadsplatser och följer ofta en strategi. Det kan till exempel vara att köpa vid låga priser och sälja vid höga priser.

Vem ska investera i Dogecoin?

Du måste komma ihåg att Dogecoin är extremt volatila. Du bör alltså inte investera i denna valuta om du inte är beredd att ta en stor risk. Kursen kan dala rejält när du minst anar det. Dogecoin är en kryptovaluta för den som är beredd att ta lite risker. Det kan dock vara en bra valuta för den som inte har så stor budget. Det beror på att varje mynt är billigt i inköp, i alla fall som det ser ut nu.

Du bör också fundera på vad du har för mål med din investering? Är det mest en rolig grej eller vill du kunna få dina investeringar att växa? Om det är det sistnämnda alternativet är det viktigt att du följer med i utvecklingen och läser alla prognoser.

Är Dogecoin en säker kryptovaluta?

Dogecoin är överlag en säker valuta som har ett väldigt erfaret team i ryggen. Dock finns det alltid hackare och andra som försöker utnyttja kryphål. Därför är det viktigt att du har en säker kryptowallet och läser på om de olika alternativen. Vi har i texten nämnt några exempel på bra Dogecoin wallets som du kan använda.

FAQ om kryptovalutan Dogecoin

Ja, det går att köpa Dogecoin via flera plattformar som tar emot svenskar. Ett exempel är Coinbase.

Du kan antingen handla Dogecoin via en handelsplattform eller köpa CFD certifikat. Om du köper CFD certifikat äger du inga Dogecoins.

Ja, det kan du göra. Du kan till exempel göra det via en valutaomvandlare.

I skrivande stund kostar 1 Dogecoin 0,98 SEK. Priset kan dock ändra sig snabbt.

Det finns i nuläget över 132 miljarder Dogecoins i omlopp. Det finns ingen gräns på hur många mynt som kan vara i omlopp samtidigt.