Hoppa till innehåll

Vad är NFT?

Det som är typiskt för valutor är att de är fungibla. Alltså är alla enheter lika mycket värda. Om du lånar 10 kronor av någon kan du betala tillbaka med vilken tiokrona som helst. Det spelar ingen roll vilket mynt du ger eftersom en tiokrona alltid är värd just tio kronor. En NFT är alltså motsatsen till detta. Här svarar vi alltså på frågan vad är NFT och vad det har för betydelse när du ska börja handla kryptovaluta.

Vad är NFT?

En introduktion till NFT

NFT kallas ofta för en av de snabbast växande trenderna när det kommer till kryptovalutor. Det var något som det pratades mycket om under 2021. Själva förkortningen står för non-fungible token eller som det heter på svenska, icke-fungibel token. Varje unik token är den av en större blockkedja. Kanske har du redan hört talas om detta välkända uttryck? En NFT är unik och går inte att byta ut. Det är den stora skillnaden mot en kryptovaluta. En NTF har sin egen identitet och går inte att byta ut mot någon annan. En Bitcoin går däremot att byta ut mot vilken Bitcoin som helst. 

Det som är bra med NFT är att fysiska objekt kan få en representation på nätet. Det skulle exempelvis kunna vara en tavla. Du kan spåra en NFT precis som vanligt eftersom den är en del av en blockkedja. Du ser alla ägare som ett objekt har haft och kan då verifiera om du har att göra med en äkta vara eller inte. 

Kontrolleras av en nyckel

Så hur fungerar då NFT? Den kontrolleras med en speciell kryptografisk nyckel som du hittar i en digital plånbok. Det fungerar alltså på precis samma sätt som kryptovalutor. Du behöver alltså ha tillgång till denna nyckel för att kunna göra någon form av överföring. En enskild NFT är dessutom knuten till det som kallas för smarta kontrakt. Om du vill börja handla kryptovaluta är det en god idé att sätta sig in i hur detta fungerar.

Användningsområden för en NFT

Nu när du har lite mer hum om NFT kanske du undrar vad det kan användas till. Det vanligaste är att man köper upp en eller flera NFT:er och har dem i sin ägo. Om priset går upp kan de sedan säljas vidare till någon annan. Det kan även ge dig rätten att delta i någon form av evenemang eller liknande. Ett vanligt sådant exempel är att äga digitala bostäder. Då kan du hyra ut din andel och tjäna en viss procent.

NFT

Så ser du vad en NFT är värd

Det är väldigt många som har hoppat på trenden med att köpa olika typer av NFT:er. Det inkluderar allt från privata investerare till kändisar. För många kändisar kan det vara ett bra sätt att få fans engagerade i olika former av handel. Det går inte säga på rak arm hur mycket en NFT är värd. Det beror helt på hur sällsynt den är och hur många som har ett intresse av den. Om en NFT får väldigt stor uppmärksamhet kan den säljas för miljoner. Dock är det nu en marknad med väldigt hög konkurrens. Det är därför inte så lätt att tjäna pengar som man kanske tror. Det gäller verkligen att du har en bra produkt som väcker uppmärksamhet.

Hur kan jag förvara mina NFT:er?

Om du äger en NFT finns det två sätt du kan förvara denna. Du kan antingen skapa ett konto på en marknadsplats eller förvara dem i en extern plånbok. Om du väljer det sistnämnda alternativet är det viktigt att den är kompatibel med den typen av NFT-plånbok som du har köpt. Ett alternativ som du kan använda är SuperRare.

NFT konst

Betala skatt på NFT

Något som kanske inte är helt klart är om du ska betala skatt på NFT eller inte. Om du gör en försäljning och går med vinst måste du betala skatt på detta. Det är faktiskt fortfarande lite av en gråzon hur detta fungerar men det finns bra information att hämta på Skatteverket. Har du fortfarande några frågor efter att ha läst det kan du alltid kontakta Skatteverket direkt och fråga.

Ska inte förväxlas med tokens

Det är lätt att tro att NFT är samma sak som kryptovalutor och tokens men så är det alltså inte. Det är fortfarande en token men inte på samma sätt som en kryptovaluta. Som vi skrev i början av texten är en Bitcoin alltid utbytbar mot en annan. Den kan dock fluktuera i värde och krascha från en dag till en annan. Det är en risk som du måste ta med Bitcoin. Även när det kommer till NFT finns det aldrig någon garanterad avkastning. Det är många som har gått minus på att sälja sina tokens i andra hand. 

En NFT kan faktiskt representera vad som helst. Det är många tokens som representerar någon form av konstverk. Det skulle även kunna vara ett stycke musik eller spel. Många speltillverkare experimenterar med detta. En NFT kan då representera ett magiskt föremål som bara en spelare på hela plattformen har tillgång till. Det sker fortfarande utveckling och vi vet ännu inte hur det kommer röra på sig i framtiden. Dock är det många som pratar om fenomenet och det går att hitta många nyhetsartiklar. Du kan alltså hänga med i vad som händer på egen hand.

Vanliga frågor och svar om NFT

Det står för non-fungible token och representerar något som är unikt. Det kan vara ett föremål i ett spel, ett konstverk eller egentligen vad som helst.

De har inget fast pris utan det beror på hur mycket någon är villig att betala. Ju mer uppmärksamhet du får desto bättre är det för priset.

Ja, om du gör en försäljning med vinst ska du betala skatt precis som med vilken inkomst som helst. Det finns mycket mer information om detta på Skatteverkets hemsida som du kan gå in och läsa vid behov. Du ska fylla i det på en särskild blankett.