Hoppa till innehåll

Vad är altcoins?

Om du redan har läst på om kryptovalutor kanske du är bekant med begreppet altcoins? Men vad är altcoins egentligen? Enkelt förklarat är det ett alternativt mynt. Det betyder att de är ett alternativ till de stora och väletablerade namnen som Bitcoin. När många tänker på kryptovalutor tänker de automatiskt på Bitcoin. Men det finns alltså flera andra alternativ, alltså altcoins att välja bland. Det är alltså ett väldigt brett begrepp som kan användas på olika sätt. 

Många olika typer av altcoins

I nuläget finns det över 2000 olika altcoins eftersom det inkluderar alla kryptovalutor förutom Bitcoins. Alltså kan det vara väldigt svårt att veta vilket man ska välja om du vill börja handla kryptovaluta. Först och främst brukar man dela in alla valutor i två olika kategorier. 

Den första kategorin är så kallad mining precis som Bitcoin. Ibland kallas det gruvning på svenska. Du skapar alltså nya blockkedjor med hjälp av datorer. Litcoin är ett exempel på ett altcoin som görs på detta sätt. Denna metod möter dock en hel del kritik eftersom den kräver mycket energi. I dessa tider när det råder elbrist på många håll är det inte så uppskattat. 

Den andra kategorin är det som kallas stackcoins. Fördelen med dessa är att de inte är lika volatila. Här är DAO ett väldigt bra alternativ. De tas fram på ett helt annat sätt än Bitcoin som inte kräver lika mycket energi. 

Bör man investera i altcoins?

Är du nybörjare på kryptovalutor kanske det känns tryggt att vända sig till det populäraste alternativet vilket är Bitcoin. Men det finns även en stor marknad för altcoins. Målet är att köpa dem när de ligger väldigt lågt i värde och sälja när de ligger som högst. Kryptovalutor fungerar dock på samma sätt som börsen. Det är ingen som kan svara på förhand om en investering är bra eller inte. Många försöker förutspå framtida kurser men det blir inte alltid som man tänkt sig. 

Självfallet är det fritt fram att investera i altcoins. Det viktiga är att du tar höjd för dina investeringar och inte spenderar pengar som du måste ha till annat. Se det lite som att spela på casino. 

Så investerar du i olika kryptovalutor

Om du bestämmer dig för att investera i altcoins finns det flera sätt du kan gå tillväga. Det finns väldigt många olika kryptobörser du kan vända dig till. En del är även registrerade hos Finansinspektionen vilket självfallet är ett plus. Sedan registrerar du bara ett konto hos den börs du väljer. Det brukar flera olika betalningsmetoder att välja på. Sedan kan du bara välja och vraka bland alla kryptovalutor som finns. 

En av de kändaste altcoinsen är Ethereum. Det är den näst största valutan efter Bitcoin. Andra populära alternativ är Cardano och DAO. Alla valutor har sina för-och nackdelar. Du behöver inte bara hålla dig till en valuta utan kan investera i ett lite olika. Det beror förstås också på vilken budget du har. 

Det finns mycket information att hämta på nätet

Om du vill veta mer om ett specifikt altcoin är det bara att börja söka på nätet. Det finns till exempel videos med personer som förklarar väldigt ingående om vissa valutor. Ofta får du tillräckligt mycket information för att veta om det är något du vill investera i eller inte. De brukar prata om olika aspekter och vad du ska tänka på. Var bara uppmärksam på vem det är som delar videon. Om det är någon som är involverad i en viss valuta är det inte säkert att denna person är helt objektiv. Det är något du bör i åtanke. 

Du kan börja på en liten nivå och sedan investera lite mer när du känner dig varm i kläderna. Förhoppningen är självfallet att du ska kunna se dina pengar växa. Du kan även hålla utkik och se om det dyker upp några nya kryptovalutor. Det är många som vill vara med och konkurrera i denna bransch. Därför kommer det regelbundet dyka upp nya valutor, alltså altcoins som kan vara intressanta att investera i.

Kommer altcoins att utmana Bitcoin?

Bitcoins har länge varit ledande på marknaden och fortsätter att vara det trots att det dyker upp allt fler altcoins. Frågan många ställer sig är om någon annan valuta någonsin kommer kunna utmana Bitcoin om förstaplatsen. I nuläget är Bitcoin så starkt förknippat med kryptovalutor att det är svårt att se någon utmanare. Det kan förstås ändra sig i framtiden. Vi har sett många gånger vad stark marknadsföring kan göra för ett märke. Om ett altcoin kan skapa en stor hype är det mycket möjligt att den förr eller senare kan gå om Bitcoin.