Hoppa till innehåll

Vad är Dogecoin?

Vad är Dogecoin?

Dogecoin är en kryptovaluta precis som Bitcoin och Etmerum. Där stannar dock likheterna ganska ordentligt. Dogecoin skapades delvis som ett skämt för kryptoentusisaster. Den tog sitt namn från en meme som var populär en gång i tiden. Trots dess skämtsamma bakgrund har dess popularitet exploderat. Under 2021 var Dogecoin den femte största kryptovalutan.

Vem uppfann Dogecoin

Utvecklarna Billy Marcus och Jackson Palmer skapade Dogecoin under 2013. Som logotyp användes en populär meme för tiden. Ordet “Doge” felstavades avsiktligt för att beskriva en Shiba Inu hund. Under de första åren anordnade entusiaster olika evenemang för att uppmärksamma Dogecoin. Exempelvis samlade man in pengar för att skicka det jamaikanska bob-landslaget till de olympiska spelen 2014.  Man sponsrade även en NASCAR-förare. Socialt engagemang är nästan synonymt med Dogecoin.

Dogecoin och Elon Musk

I dag är Dogecoin inget skämt längre. Det har exploderat i värde och ökat med mer än 5 000 % under 2021. Bland dess fans finns Teslas vd Elon Musk. Han har kallat Dogecoin för sin favoritkrypto. Musk kallade också Dogecoin för ”folkets krypto” och lovade att sätta en fysisk Dogecoin-token på månen. Bara det fick värdet på Dogecoin att rusa, för stunden.

Hur fungerar Dogecoin?

Dogecoin är en kryptovaluta som drivs med blockkedjeteknik, i likhet med Bitcoin och Ethereum. En blockkedja är en distribuerad databas. Det vill säga att det är en databas som lagras i många kopior – en på varje dator i ett peer-to-peer-nätverk. Alla innehavare bär en identisk kopia av Dogecoin-blockkedjans databas. Den uppdateras med alla nya transaktioner i kryptovalutan. Precis som andra kryptovalutor använder Dogecoins blockkedjenätverk kryptografi för att hålla alla transaktioner säkra. 

Mining av Dogecoin

Så kallade ”miners” använder datorer för att lösa komplexa matematiska ekvationer. De bearbetar transaktioner och registrerar dem på Dogecoins blockkedja. Det är ett så kallat ”proof of work”-system. I utbyte mot detta tjänar ”miners” Dogecoin, som de sedan kan behålla eller sälja på den öppna marknaden. Blockskapande sker ungefär var 1 minut och mining-belöningen är 10 000 DOGE.

Hur många Dogecoin (DOGE) finns i omlopp?

Vid starten var Dogecoins totala utbud begränsat till 100 miljarder. Utvecklingsduon ändrade dock Dogecoins penningpolitik kort efter den första lanseringen av DOGE, vilket tog bort begränsningen och skapade ett oändligt inflationsdrivande utbud. Det uppskattas att det cirkulerande utbudet kommer att fördubblas på 26 år, och för närvarande finns det ingen hård gräns för det totala utbudet.

Hur används Dogecoin

Dogecoin kan användas för betalningar och inköp. Det är däremot inte en särskilt effektiv värdebevarare. Detta beror främst på att det inte finns något livstidstak för hur många Dogecoins som kan skapas.  Kryptovalutan är mycket inflationsdrivande. Blockkedjan belönar ”miners” för deras arbete genom att skapa miljontals nya Dogecoins varje dag. Det gör det mycket svårt för spekulativa prisvinster på Dogecoin att hålla över tid.

Handla kryptovaluta

Du handlar Dogecoin och annan kryptovaluta enklast via en kryptobörs. Skapa ett konto, sätt in pengar och sök efter valutan du är intresserad av. Det finn flera sätt än kryptobörser att köpa kryptovaluta på. För nybörjare är dock en kryptobörs rätt väg att gå. Läs mer om att handla kryptovaluta.

Skillnader Dogecoin och Bitcoin

Några viktiga skillnader mellan Dogecoin och Bitcoin. Det är snabbare och enklare för ”miners ”att genomföra de beräkningar som registrerar transaktioner. Det gör Dogecoin något effektivare för att behandla betalningar. Det finns inte ett livstidstak för antalet Dogecoins som kan skapas. För Bitcoin finns ett livstidstak på 21 miljoner Bitcoin. Det begränsar det högsta möjliga antalet mynt som kan skapas. Miners tvingas arbeta hårdare och längre över tid för att tjäna nya Bitcoin.

Fördelar med Dogecoin

 • Daytrading med DOGE kan vara lönsamt (och riskabelt).
 • Mycket engagerade fans.
 • Elon Musk gillar Dogecoin (och hans kommentarer får ibland värdet att rusa).
 • Dogecoin är humanitärt och vänligt.
 • Transaktioner verifieras snabbt
 • Handelsvolymerna stiger kraftigt.
 • Fler börser / exchangeslistar Dogecoin.
 • Börjar bli mainstream och erkännas av fler företag.
 • Dogecoin värderas på dess kulturella värde.

Nackdelar med Dogecoin

 • Det finns frågor kring ledningens tro på kryptovalutan.
 • Dogecoin förlitar sig på sin roliga natur och inte på någon verklig innovation.
 • För mycket beroende av Elon Musk för att driva priset.
 • Förknippade med pump- och dumpningssystem.
 • Dogecoin är inte den främsta transaktionsvalutan.
 • Överdriven tillit till prisutvecklingen för Bitcoin och Dogecoin kurs.
 • Oändligt utvinningsbar.

Är det värt att investera i Dogecoin 2022?

I skrivande stund handlas Doge till 1,32 kr. Sedan toppnoteringen i mitten av 2021 har Dogecoin sjunkit i värde med över 80 %. Detta innebär att du med nuvarande prisnivåer kan investera i denna billiga kryptovaluta till ett rabatterat pris i hopp om att Elon Musk återigen återkommer till sitt intresse för Dogecoin. Var dock vaksam över de stora kursändringarna. Det kan gå mycket snabbt. Håll ett öga på kryptobörsen och ett på Elon Musks Twitterkonto.

Hur kan du köpa Dogecoin?

Först måste du skapa ett konto på en kryptobörs som stödjer Dogecoin (DOGE). Sätt in pengar på kontot med kort, banköverföring eller vad som finns tillgängligt. Sök efter DOGE och därefter kan du handla kryptovaluta.  Där efter får du välja om dina DOGE ska vara kvar på börsen. Då kan du spekulera på dess värde. Alternativt kan du föra över dina DOGE till en kryptoplånbok.

Att investera i kryptovaluta i allmänhet

Det är möjligt att bli riktigt rik genom att investera i kryptovaluta. Att handla kryptovaluta gör också att du riskerar allt ditt investerade kapital. Det är riskabelt men också potentiellt extremt lönsamt att handla med. Ett säkrare men potentiellt mindre lukrativt alternativ är att köpa aktier i företag med exponering mot kryptovaluta. Som alla investeringar behöver du ha gått om information, och kolla flera scenarier innan du gör din första investering.

Sammanfattning

Dogecoin började som ett skämt, men blev snart en av de främsta kryptovalutorna på marknaden. Med den välkända och lätt igenkännliga logotypen med Shiba Inu, uppvisade Dogecoin en avkastning på omkring 5000 % år 2021. Valutan omfamnades av kändisar som Elon Musk och Snoop Dogg, vilket fick priset att stiga till nya höjder. Dogecoin skapades som en rolig och användarvänlig digital valuta som möjliggör omedelbara betalningar och kostnadseffektiva transaktioner.