Hoppa till innehåll

Vad är kryptovaluta och hur fungerar det?

Allt började år 2009 den 3:e januari. Världens första kryptovaluta presenterades till världen, nämligen Bitcoin. Majoriteten förstod till en början varken vad det var eller hur det fungerade. Istället för att se det som något säkert la de flesta huvudet på sned när de fick höra ordet “kryptovaluta”. 

Men tiden har det visat sig att kryptovalutor inte är osäkert. Det är snarare mer hållbart och säkert än det finansiella system vi använder oss av idag. Efter att Bitcoin hade lanserats presenterades världens andra kryptovaluta, Ethereum, år 2015. Skaparen bakom valutan är ingen mindre än den unge ryssen Vitalik Buterin Gavin. Sedan dess har fler kryptovalutor skapats i takt med det växande intresset. Idag handlas flera tusentals olika kryptovalutor över hela världen.

Vad är en kryptovaluta?

Kryptovalutor existerar inte i fysisk form. De existerar endast i virtuell form och kallas även för digitala valutor. Till skillnad från vanliga fiatvalutor såsom svenska kronan eller amerikansk dollar, vilka är styrda av en statlig myndighet eller en centralbank, är kryptovalutor helt decentraliserade. Det betyder att de är helt fria från regeringen tillsyns och inflytande. 

Hur fungerar kryptovaluta? 

Kryptovalutor bygger på den unika teknologin “blockchain”. Vad som gör blockchain unikt är att den ligger öppen för vem som helst att läsa, vilket gör transaktioner med kryptovalutor till de mest transparenta i världen. Dessutom tillåter blockchain-tekniken kryptovalutor att kunna handlas mellan individer helt utan inblandning från tredje part. Betalning i kryptovalutor sker P2P (person till person). 

Blockchain-teknik

Det mest unika mest blockchain är att det löser problemet kring “double spending”. När du skickar en bild eller ljudfil till en annan person behåller du samtidigt vad du skickar iväg. Det skapas en kopia. För fiatvalutor finns det alltid en central aktör som ser till att verifiera alla transaktioner och att pengar överförs korrekt, utan att den som skickade iväg ett belopp samtidigt får behålla det. 

Istället för att transaktioner ska styras av en centralbank, hanteras kryptovalutor i ett nätverk av datorer. Blockchain-tekniken löser problemet på “double spending” helt utan att en tredje part behöver vara inblandad. Blockchain är uppbyggt i en kombination av kryptografi och matematik och kan liknas med en decentraliserad, automatiskt uppdaterad, databas. 

Låga transaktionsavgifter

Vanligtvis ser mellanhänder till att ta en lite högre avgift för att kunna tjäna pengar på transaktioner. I och med att betalning i kryptovalutor sker P2P tillkommer inga höga transaktionsavgifter. Dessutom sker transaktioner med kryptovalutor snabbt. Du kan på nolltid genomföra en transaktion med en person på andra sidan världen. 

Kryptovalutor erbjuder pseudonymitet 

Fiatvalutor styrs helt av stater och myndigheter. Banken kan se hur mycket pengar du på ditt bankkonto, och kan i värsta fall välja att lägga beslag eller spärra dina tillgångar om så önskas. Det har skett i ett flertal länder som genom tiden fått uppleva större ekonomiska kriser. 

Allt som har med kryptovalutor att göra är transparent, men inte ägandet. I och med att blockkedjor ligger öppet för vem som helst att läsa går det att utläsa hur stora tillgångar som finns på en specifik plånboksadress. Det går dock inte att se vem plånbokadressen tillhör. Det kallas för att kryptovalutan är pseudonymt.

Handla Kryptovaluta 

Enligt Statista finns det idag mer än 10 000 olika kryptovalutor. De två mest handlade kryptovalutorna är Bitcoin och Ethereum. Men med tiden har intresset för andra kryptovalutor ökat, varpå handelsvolymerna blivit enorma för vissa av dem. Litecoin (LTC), Cardano (ADA), Polkadot (DOT), Bitcoin Cash (BCH), Stellar (XLM), Dogecoin (DOGE) och Binance Coin (BNB) är endast ett fåtal av alla de du kan handla. I takt med att allt fler investerar i dem, samtidigt som stora företag börjar acceptera kryptovalutor som betalningsmedel, ligger det i tiden att förstå hur man handlar med kryptovalutor. 

Du kan handla med kryptovalutor via flertalet olika aktörer. Se till att använda en plattform som inte tar alltför höga avgifter. Leta efter de billiga alternativen. Samtidigt bör du se till att använda dig av en större plattform när du vill handla kryptovaluta. Exempelvis Coinbase, Binance eller så kan du handla kryptovaluta på CryptoRunner som jämför flera handelsplatser. Det försiggår en del scams inom kryptovärlden varpå du bör hålla dig till de större aktörerna på marknaden för att undvika att bli blåst på dina pengar. Se till att själv förvara dina kryptovalutor på ett säkert sätt. Detta kan du göra genom att skaffa dig en digital eller fysisk plånbok. En fysisk plånbok är det mest säkra alternativet och skyddar dina pengar från hackare.