Hoppa till innehåll

Vilken kryptovaluta ska man köpa

Vilken kryptovaluta ska man köpa

Är du ny på kryptovalutor är det bäst att du läser på innan du börjar investera. En av de vanligaste frågorna som folk ställer sig är ”vilken kryptovaluta ska man köpa?”. Svaret är inte alltid så enkelt eftersom det är väldigt individuellt vilken som passar dig. De flesta börjar dock med någon av de större som Bitcoin eller Ethereum. Det finns en stor marknad och mycket information om dessa att tillgå.

Vilken kryptovaluta ska man köpa i Sverige?

Kryptovalutor fungerar över hela världen vilket är en av deras största fördelar. Du måste bara hitta den bästa kryptovalutan för dig och dina önskemål. Sedan kan du börja investera.

Det finns alltså ingen kryptovaluta som riktar sig särskilt mot svenskar utan det är ett globalt fenomen. Istället får du läsa på och hitta den som passar dig bäst. Du kan använda flera kryptovalutor samtidigt.

Ett råd är att börja smått och få ett hum om hur det fungerar. När du känner dig mer säker på att du har hittat rätt kryptovaluta kan du börja handla för större summor.

Kryptovalutor kan användas för vissa inköp. Trots det behandlas de oftast som en investering. De stora prisrörelserna gör det dock lite riskabelt att investera i kryptovalutor. Du måste veta vad du ger dig in på. Här beskriver vi 8 kryptovalutor som kan vara värda att investera i.

1. Bitcoin (BTC)

Äldsta av alla kryptovalutor. Priset är högre än all annan kryptovaluta. Det finns många företag som redan accepterar Bicoin som betalning. De större bankerna har börjat införliva Bitcoin i sina erbjudanden.
Risker: Priset kan gå upp och ner rejält på en månad. Om sådant gör dig nervös bör du undvika Bitcoin. En annan anledning att ompröva Bitcoin är dess pris. De flesta investerare har inte råd att äga ett Bitcoin, om man vill äga hela mynt.

2. Ethereum (ETH)

Inte bara en kryptovaluta. Det är även ett nätverk som gör det möjligt för utvecklare att skapa sin egen kryptovaluta. Ethereum ligger långt efter Bitcoin i värde men också långt före de andra.
Risker: Kan vara långsamma transaktioner när nätverket är överbelastat. Höga transaktionsavgifter. 2016 hackades ether till ett värde av 50 miljoner dollar, pga en säkerhetsbrist.

3. Binance Coin (BNB)

Efter några jämna år steg BNP kraftigt under 2021. Från ca 38 dollar gick den upp på 683 dollar och sedan tillbaka på ca 380 dollar. På grund av denna prestation räknas BNB som ett av de mer stabila investeringsalternativen. Det är dock en mycket volatil investering.
Risker: Skapades av ett företag snarare än en grupp teknikutvecklare. Vissa investerare är fortfarande skeptiska till valutan och potentiella säkerhetsproblem.

4. Cardano (ADA)

Kräver inte lika mycket energi som exempelvis Bitcoin. Det gör också att det lämnar ett mindre klimatavtryck. Samtidigt blir transaktionerna billigare och snabbare.
Risker: Även om nätverket är bra kan kanske Cardano inte kan konkurrera med större kryptovalutor. Lite färre användare innebär färre utvecklare. Cardano har stora planer, men det finns tveksamheter om huruvida den kan leva upp till det.

5. Polygon (MATIC)

Polygon är utformad för skalning / förbättring av Ethereum. Det är en ”lager två”-lösning som utökar Ethereum till ett system med flera kedjor, vilket förbättrar transaktions- och verifieringshastigheten. Polygon har stöd från de största kryptovalutabörserna. Dess token, MATIC, används för bland annat betaltjänster och transaktionsavgifter.
Risker: Har tidigare haft sårbarheter, som åtgärdats.

6. Solana (SOL)

Solana har gått med stora steg i kryptovärlden. Från 0,01% av marknaden i början av 2021 steg man till topp 10 i september 2021. Idag (mars 2022) ligger Soalan på 9:e plats när det gäller marknadskapitalet. Det har gett sin huvudkonkurrent, Ethereum en rejäl uppryckning. Attraktionskraften ligger bland annat i snabbhet och skalbarhet.
Risker: Häpnadsväckande tillväxt gör att priser kan sjunka lika snabbt. Har haft resursproblem.

7. Avalanche (AVAX)

En ny ”layer one” blockkedja. Den förbättrar basprotokollet för att göra det mer skalbart. Lämpad för att klara stora transaktionsvolymer – upp till 6 500 per sekund. Grundades som en Ethereum-konkurrent och blir allt mer populär bland Ethereum-projekt. Priset har gått från ca 10 dollar, upp till 146 och ner till cirka 74.
Risker: Kort historia. Kryptovalutan lanserades 2020. Det kan göra det till en riskfylld investering för potentiella köpare.

8. Chainlink (LINK)

Använder ett decentraliserat orakelnätverk. Underlättar säkra interaktioner mellan blockkedjor och externa dataflöden, händelser och betalningsmetoder. Utvecklarna hoppas på möjligheten för smarta kontrakt att bli den dominerande formen av digital betalning. Strategiskt partnerskap med Google.
Risker: Trots bevisad användbarhet och stöd från stora aktörer har Chainlink upplevt stor volatilitet som andra kryptovalutor. Priset har sjunkit från cirka 52 dollar i maj 2021 till drygt 13 dollar i mars.