Hoppa till innehåll

Kryptovaluta kurser

När det gäller digitala tillgångar finns det många olika typer på marknaden. Med så många olika kryptovalutor tillgängliga kan det vara svårt att förstå varför de skiljer sig åt i pris och värde. För att få en bättre förståelse för marknaden är det viktigt att känna till grunderna för hur kryptovalutor värderas. Marknaden för kryptovalutor förändras ständigt och det kan vara svårt att hålla reda på priserna för alla dessa. I den här artikeln sammanfattar vi allt du behöver veta om priserna på kryptovalutor och de faktorer som påverkar dem. Vi förklarar varför olika kryptovalutor har olika priser och vad som gör ett mynt mer värdefullt än ett annat. Här hittar du allt du behöver veta för att handla kryptovaluta.

Kryptovaluta-kurser

Vad påverkar kryptovalutornas priser?

Priset på kryptovalutor kan påverkas av olika faktorer, varav vissa är unika för ett visst mynt och andra påverkar hela sektorn. Den globala ekonomins styrka kan till exempel påverka kryptomarknaden som helhet. När ekonomier runt om i världen stängdes ner på grund av Corona-pandemin 2020, till exempel, sjönk priset på nästan alla kryptovalutor.

Å andra sidan tenderar kryptopriserna att gå bra när reglerade valutor har det svårt. Om ekonomiska krascher eller dålig penningpolitik leder till en försämring av reglerade valutor kommer många att söka sig till alternativa värdekällor för att skydda sina tillgångar, och därför får aktie- och kryptomarknaderna ofta ett uppsving.

De flesta kryptovalutor tenderar att följa en upp- och nedgångscykel. Detta är ett mönster där en period av växande iver och acceptans leder till stigande priser, tills tvivel och tveksamhet slår in och orsakar en krasch.

Investeringsbeloppet, från både privata och institutionella investerare, är en viktig faktor som bestämmer priserna på kryptovalutor. Privatinvesterare kan motiveras av en mängd olika saker att köpa eller sälja ett visst mynt, från tekniska signaler till belöningar och hype i sociala medier. Institutioner har också nyligen börjat investera i större kryptovalutor. Eftersom de har större summor att investera har de större möjligheter att skapa rörelse på marknaderna, vilket också ökar medvetenheten om krypto och säkerhet bland privatinvesterare.

Bitcoins stora rusningar har hittills skapat ett mönster i förhållande till myntets halveringshändelser. Detta är när blockbelöningen till Bitcoin-miners delas på hälften. Det sker ungefär vart fjärde år och de flesta kryptovalutor följer ungefär samma mönster

Utöver dessa allmänna faktorer finns det många andra som påverkar kryptovalutapriserna men som är mer unika för varje mynt. Dessa inkluderar en kryptovalutas maximala utbud (eller brist på sådant), tidsplan för utfärdande, allmänhetens stämning, flödet av tillgångar på valutamarknaderna, skaparna bakom myntet, rättigheter eller belöningar för ägare, uppgraderingar, integrationer, konkurrens, användningsområden, allmänhetens acceptans, samhällets engagemang, projektnyheter, utveckling och tekniska framsteg som gör dem mer eller mindre användbara eller mer värdefulla. När Ethereum till exempel införde smarta kontrakt 2015 steg priset avsevärt.

Prisutveckling gällande kryptovaluta kurser

En digital valutas värde bestäms i realtid av balansen mellan köpare och säljare på valutamarknaden. När fler människor köper ett mynt än säljer det stiger priset och när fler människor säljer än köper sjunker priset.

”Stablecoins” är digitala valutor vars värde liknar värdet av en stabil tillgång och deras pris bör förbli stabilt, med små förändringar i deras realtidsvärde. Andra kryptovalutor kan dock vara mycket volatila, vilket innebär att deras pris i realtid kan förändras avsevärt på kort tid.

Marknadsvärdet för en kryptovaluta är lika med priset på ett mynt multiplicerat med antalet mynt i omlopp. Eftersom förändringar i tillgångar i cirkulation vanligtvis är ganska gradvisa för de flesta kryptovalutor, korrelerar rörelsen i ett mynts marknadsvärde med prisrörelser. Marknadsvärdet används för att rangordna kryptovalutor och bestämma deras marknadsstyrka. Bitcoin är högst rankad eftersom den har det högsta marknadsvärdet av alla kryptovalutor och därmed störst marknadsstyrka.

När ska man köpa/sälja kryptovalutor?

Priserna på kryptovalutor kan ändras snabbt, så det är viktigt att hålla sig uppdaterad om de senaste priserna om du funderar på att köpa eller sälja.

Många människor använder diagram för att följa kryptovalutapriserna och ta reda på när det är bäst att köpa eller sälja. Diagrammen kan visa antingen linjära grafer eller OHLC-stackar, och de kan anpassas för att visa olika tidsintervall.

Ska jag investera i krypto?

Kryptovalutor är mycket volatila och kan göra både stora förluster och vinster, vilket gör dem till en högriskinvestering. En bra tumregel är att inte investera i krypto om du inte har råd att förlora, och om du är osäker bör du rådgöra med en kvalificerad finansiell rådgivare.

Med det sagt finns det flera lovande kryptoprojekt på marknaden, med potential för hög avkastning. Det är viktigt att du gör din egen forskning innan du gör en investering, kryptovalutor prissätter oavsett vad, och krypto är inget undantag. Några saker att ta hänsyn till för att avgöra ett kryptoprojekts potential är dess rykte, kvaliteten på dess rapport, om tekniken har goda användningsområden, dess karta och om den håller sig till tidsplanen, samt utvecklarnas aktivitet och samhällsengagemang.

Vilken kryptovaluta ska jag investera i?

Om du vill investera i en kryptovaluta kan det vara svårt att veta vilken som är det bästa alternativet. Var och en har sina egna unika egenskaper och fördelar, så det är viktigt att göra din forskning innan du investerar. Det finns nu tusentals olika kryptovalutor, med ett totalt marknadsvärde på över 200 miljarder dollar. Här är några av de mest populära kryptovalutorna:

Vilken valuta ska jag börja med?
Bitcoin

Bitcoin

Den ursprungliga kryptovalutan, Bitcoin är fortfarande den mest populära och har det högsta marknadsvärdet. Bitcoin skapades 2009 av en anonym person eller grupp av personer under namnet Satoshi Nakamoto. Nakamoto föreslog ett nytt elektroniskt kontantsystem som skulle göra det möjligt att skicka betalningar online direkt från en part till en annan utan att gå via ett finansinstitut. Bitcoin är unikt i det avseendet att det finns ett ändligt antal av dem: 21 miljoner.

Ethereum

En av de mest populära valutorna i världen. Den har det näst högsta marknadskapitalet efter Bitcoin. Ethereum är en decentraliserad plattform där smarta kontrakt körs, program som körs exakt som de är programmerade utan möjlighet till bedrägeri eller inblandning av tredje part. Ethereum crowdfundades under de tidiga utvecklingsfaserna och används nu av utvecklare över hela världen för att skapa och köra applikationer.

Ethereum

Litecoin

Litecoin är en annan gaffel av Bitcoin som möjliggör snabbare transaktioner och använder en annan hashing-algoritm än Bitcoin. Litecoin är en kryptovaluta som skapades 2011. Den är mycket lik Bitcoin, men har några viktiga skillnader. Litecoin kan till exempel minas med vanliga datorer, medan Bitcoin-mining kräver specialiserad hårdvara. Litecoin har också ett mycket högre antal mynt som kan minas (84 miljoner mot 21 miljoner för Bitcoin). Detta gör Litecoin mindre inflationsdrivande och mer värdefull än Bitcoin enligt vissa.

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash är en gaffel av Bitcoin som möjliggör snabbare och billigare transaktioner. Bitcoin Cash skapades i augusti 2017 som ett resultat av en hårdfördelning av Bitcoin-blockkedjan. Den är i huvudsak identisk med Bitcoin, men har en större blockstorleksgräns och andra konsensusregler. Som ett resultat av detta har den kunnat locka till sig betydligt mer gruvkraft än Bitcoin, vilket har gjort den till en av de största kryptovalutorna sett till marknadskapitalet.

Bitcoin Cash

Ripple

Ripple är ett betalningsprotokoll och nätverk som möjliggör snabba, säkra och billiga globala betalningar. Det grundades 2012 av Jed McCaleb och Chris Larsen. McCaleb är också grundaren av Mt. Gox, den numera nedlagda bitcoinbörsen. Larsen är medgrundare av E-Loan och en av världens rikaste personer med en nettoförmögenhet på 37,3 miljarder dollar.

Dogecoin

Dogecoin är en kryptovaluta med en Shiba Inu från internetmemet ”Doge” i logotypen. Den introducerades den 8 december 2013 och blev en av världens fem största kryptovalutor efter marknadskapital när den nådde sin topp i januari 2014. I mars 2017 hade den ett totalt marknadsvärde på 460 miljoner dollar

Dogecoin skapades av Jackson Palmer och Billy Markus från Portland, Oregon, som ville skapa en rolig kryptovaluta som kunde nå en bredare målgrupp än Bitcoin. Till skillnad från andra kryptovalutor har Dogecoin ett snabbt schema för produktion av första mynt: 100 miljarder mynt var i omlopp i mitten av 2015, med ytterligare 5,256 miljarder mynt varje år därefter. Den 30 juni 2015 fanns knappt 100 miljoner Dogecoins i omlopp

Det finns många andra kryptovalutor tillgängliga, bland annat Monero, Cardano, Stellar och IOTA. Var och en har sina egna unika egenskaper och fördelar.

dogecoin guld

Sammanfattning om kryptovaluta kurser

Kryptovalutor är digitala tillgångar som använder kryptografi för att säkra sina transaktioner och för att kontrollera skapandet av nya enheter. Kryptovalutor är decentraliserade, vilket innebär att de inte kontrolleras av någon regering eller finansiell institution. Detta gör dem tilltalande för många människor som vill ha mer kontroll över sina pengar.

Marknaden för kryptovalutor förändras ständigt och det är viktigt att läsa på för att hålla koll på priserna för alla dessa. I allmänhet prissätts kryptovalutor enligt deras utbud och efterfrågan. Ju mer efterfrågan det finns på en viss kryptovaluta, desto högre blir dess pris. Kryptovalutor med ett begränsat utbud tenderar att vara mer värdefulla än de med ett obegränsat utbud.

 

Kryptovalutor är nu en viktig del av den globala ekonomin, med ett totalt marknadsvärde på över 200 miljarder dollar och tusentals olika kryptovalutor. Denna siffra ökar ständigt, eftersom fler och fler människor investerar i olika kryptovalutor.