Hoppa till innehåll

Vad är stablecoins?

Det finns flera uttryck som handlar om kryptovalutor och ett av dessa är stablecoins. Enkelt förklarat är det en kryptotillgång som är kopplad till en annan sorts tillgång. Det kan till exempel vara en ädelmetall. Syftet är att stablecoins inte ska vara lika volatila som kryptovalutor normalt är på marknaden. Alltså är det ett bra alternativ för dig som tycker att kryptovalutor känns alldeles för osäkert. 

Det finns flera olika typer av stablecoins

Man brukar dela upp stablecoins i flera olika kategorier. Det finns de som är fiatstödda, de som är algoritmiska och de som är kryptostödda. Alla har sin för- och nackdelar och det kan vara bra att läsa på lite om vad de olika typerna innebär. Då ser du tydligare vilken du tycker är bäst att investera i. 

Stablecoins har i nuläget ett ganska stort börsvärde vilket innebär att flera tillsynsmyndigheter har fått upp ögonen för dessa. Det betyder att reglerna kring denna typ av investering kan ändra sig ganska snabbt. Därför är det också bra att hålla koll på nyheterna och uppdatera dig om vad som händer i branschen. Speciellt om du ska handla kryptovaluta regelbundet

Därför är denna investering så populär

Det finns många exempel där en kryptovaluta har kraschat över en natt. Därför finns det en stor efterfrågan på alternativ som har kryptovalutans fördelar och samtidigt är lite mer stabil. Om du köper ett stablecoin kan du låsa dina vinster och förluster till ett stabilare pris. 

Även om det kan vara bra med volatila valutor som Bitcoin finns det en stor nackdel. Det är svårt att använda kryptovalutor till dina dagliga inköp. Låt oss säga att en kaffe kostar 20 kronor när du köper den med Bitcoin. Nästa dag sjunker värdet på Bitcoin med 50%. Det blir en väldigt svår situation för handlare som skulle behöva sätta olika priser varje dag. Detta är en av anledningarna till att kryptovalutor fortfarande inte har slagit igenom fullt ut. Genom Stablecoins kan man alltså låsa valutan vilket gör att utvecklingen kring kryptovalutor går framåt. 

Detta är fördelarna med Stablecoins

Det finns många fördelar med att använda Stablecoins. En av dessa är att de skulle kunna användas i dagligvaruhandeln. Alla butiksägare och företagare vill ha stabilitet, inte en valuta som fluktuerar från dag till dag. Stablecoins är betydligt mer pålitliga och kanske är det den push kryptovalutor behöver för att bli ett seriöst alternativ till vanliga kontanter och kort. 

En annan fördel är att de fortfarande är blockbaserade. Det betyder att du kan skicka dem till vem som helst så länge de har en kryptowallet. Om du inte har det kan du skapa en på några få minuter. Det är dessutom i princip omöjligt att råka ut för en falsk transaktion. Faktum är att det är en av stablecoins största styrkor. 

Finns det några negativa sidor med Stablecoins?

Något som kan vara negativt med stablecoins är att du aldrig är säker på om de kan behålla sin koppling. Det finns väldigt många framgångsrika projekt men det finns även en del kopplingar som inte gått hela vägen. Om ett stablecoin av någon anledning skulle tappa sin koppling kan den också tappa i värde. Det är i så fall negativt för alla som har investerat i den valutan. 

Finns det några skatteregler för denna typ av valuta?

Även om kryptovalutor inte har slagit igenom fullt ut i Sverige finns det fortfarande regler för hur de ska hanteras. Om du gör någon vinst på dina Stablecoins ska du deklarera detta. Det ska du lämna in tillsammans med din vanliga deklaration men på en separat bilaga. Det kan vara lite krångligt första gången du gör det. Om du inte förstår fullt ut hur du ska göra kan du alltid kontakta Skatteverket direkt. De kan guida dig rätt och visa hur du fyller i din bilaga. Skattereglerna för kryptovalutor kan ändras så det är alltid bra att hålla sig uppdaterad. 

Så kan du investera i stabila mynt

Du kan snabbt investera i stablecoins eller stabila mynt som det ibland heter på svenska sajter. Ett exempel som är ganska välkänt i Sverige är BUSD. Du kan köpa dessa hos de flesta sajter som erbjuder kryptovalutor. Det finns många som spekulerar i vilka stabila mynt som kommer vara starka på marknaden under de kommande åren. Du kan alltid läsa lite olika prognoser och lyssna på människor som är väldigt insatta i kryptobranschen. Som alltid finns det dock inga säkra kort utan det finns alltid en risk att du går med förlust. Det måste du ta hänsyn till när du gör dina investeringar.